Numeroși cineaști din țară și străinătate au participat, zilele trecute, la Festivalul Internațional de Film „Quo Vadis” de la Iași, unde au fost prezentate medalioane ale unor regizori români consacraţi,
Pagini din istoria poporului român la Muzeul Cotroceni
Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de existență în peisajul cultural românesc, Muzeul Național Cotroceni a organizat o expoziție care omagiază două mari personalități istorice: regele Ferdinand și regina Maria. Proiectul expozițional, intitulat „Ferdinand și Maria: un destin comun, România Mare”, parcurge fascinanta poveste a unor destine regale și îmbină într-o manieră creativă informațiile istorice cu talentul și viziunea tinerilor artiști care au realizat portretele expuse la instituţia muzeală. Descendenți ai unora dintre cele mai importante familii regale, Ferdinand și Maria și-au dedicat viața construirii unei țări, devotamentul lor urmând în mod natural tradiția creată de părinții și bunicii lor în alte țări din Europa, dar și de regele Carol I și regina Elisabeta în România.
Bianca Bălșan, coordonatoarea expoziției, consideră că „proiectul este o lecție de istorie pentru toate vârstele. Portretele sunt realizate de tineri artiști români și astfel am putut să aducem în actualitate poveștile membrilor familiei regale, prin viziunea artistică modernă, care lasă o amprentă aparte. Este nu doar o lecție de istorie, ci și o lecție de viață, în care poveștile de viață se împletesc cu istoria unor popoare”. Expoziția beneficiază de o prezentare a genealogiilor familiilor Romanov, Saxa-Coburg și Gotha și Hohenzollern-Sigmaringen, reușind astfel să ofere o imagine de ansamblu asupra gradelor de rudenie ale personalităților prezentate.
Expoziția este deschisă publicului până la data de 18 aprilie, de luni până duminică, în intervalul orar 9:00-16:00, cu programare prealabilă la numărul de telefon 0213.173.107 sau prin email, la adresa vizitare@muzeulcotroceni.ro. (A. D.)