Peste 200 de monede din aur şi argint emise de Banca Naţională a Moldovei vor fi expuse la Muzeul Unirii din Iaşi, în perioada 27 martie - 25 aprilie 2025, în cadrul expoziţiei „Istoria în emisiuni monetare
Pagini sonore pe șevalet
Primăria Municipiului București, prin Biblioteca Metropolitană București, prezintă expoziția „Pagini sonore”, care aduce pe simeze lucrări noi din creația Marilenei Murariu. Artista își descrie creația artistică ca fiind „inspirată din muzică, sugerând forme, sunete și culori, fără a descrie deslușit realitatea”. Muzica jazz, clasică și opera sunt surse constante de inspirație pentru Marilena Murariu, îmbinate în tehnici riguroase de desen şi sonore.
Marilena Murariu, un nume de referință în peisajul artistic european, este cunoscută pentru lucrările sale deosebite, care reinterpretează universul muzical printr-un limbaj vizual profund și inovator. Virgiliu Parghel, un renumit artist, a descris-o ca „unul dintre pictorii europeni care, la vârsta ei şi la cantitatea operei sale, multă ascunsă în depozitele atelierului, şi-a cucerit o notorietate imposibil de contestat”. Acesta adaugă că opera Marilenei Murariu este un simbol al forței picturii contemporane, cu o sensibilitate și o inteligență plastică ce se reflectă în ritmurile și armoniile cromatice care captează esența muzicii într-un mod unic.
Maria Zintz, curator și critic de artă, consideră că „muzica, așa cum o pictează artista, ca o dezlănțuire a potențialului uman, transpune realitatea până la intensitatea maximă, având o substanță profund omenească, care ne atrage în vâltoarea stărilor datorate muzicii”. Aceasta remarcă modul în care artista reînvie atmosfera de muzică în tablourile sale, printr-o combinație subtilă de culori și forme care evocă emoțiile și vibrațiile unui concert sau ale unei interpretări muzicale.
„Suntem onorați să găzduim expoziția «Pagini sonore» semnată de Marilena Murariu, o artistă de talie europeană, ale cărei lucrări au reușit să transmită în mod sublim energia și vibrațiile muzicii, prin culoare și formă. Este o oportunitate rară să vedem cum muzica prinde viață în pictura unei artiste de excepție, iar noi, la Biblioteca Metropolitană București, suntem încântați să oferim publicului o astfel de experiență unică, ce transcende granițele artei vizuale și muzicii. Vă invităm să descoperiți această poveste fascinantă despre conexiunea dintre artă și sunet”, a declarat Ramona Ioana Mezei, directorul general al Bibliotecii Metropolitane București.
Expoziția, găzduită de sediul central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4, vă oferă ocazia să descoperiți pagini sonore ce poartă semnătura Marilenei Murariu, până în 5 martie 2025. (A. D.)