Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Palatul Pionierilor - Istorii Subiective”
La Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor este deschisă expoziția „Palatul Pionierilor - Istorii Subiective”, care prezintă istoria Palatului Pionierilor așa cum a fost trăită și simțită de elevii care i‑au trecut pragul. Expoziția este organizată de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni (MNC) din București.
În cele peste trei secole de existență, Ansamblul Cotroceni a fost martorul celor mai importante momente din istoria țării noastre. Traiectoria sa de reședință domnească și regală a fost întreruptă în 1948, odată cu instituirea regimului comunist. Prin deciziile succesive ale noii puteri politice, ansamblul a fost dat în folosința Uniunii Tineretului Muncitor, în 1949, și transformat, din 1950, în primul Palat al Pionierilor din Republica Populară Română, după modelul celui de la Moscova, informează bibliobihor.ro.
Prin acest proiect, MNC își propune să îmbine cercetările istorice cu documentarea istoriei orale și să valorifice, prin metode multimedia, patrimoniul generat de perioada 1949‑1976 şi ale cărui surse sunt încă accesibile. Mărturiile subiective ale pionierilor de atunci sunt trecute prin filtrul istoric, construind, practic, narațiunea perioadei în care Palatul Cotroceni a definit copilăria acelor generații. Expoziția poate fi vizitată până la 31 decembrie 2022.