Primăria Botoşani, în colaborare cu Fundaţia Culturală „Hyperion - Caiete Botoşănene” şi Uniunea Scriitorilor din România, a acordat ieri, 16 ianuarie, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” -
„Patrimoniul construit din București sub regimul comunist”
Muzeul Național Cotroceni (MNC) și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) prezintă publicului un proiect expozițional care explorează patrimoniul construit din București, relevând consecințele regimului comunist asupra vieții elitelor românești și a imobilelor în care acestea au locuit. Expoziția „Istorii deturnate - destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” reflectă destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice supuse represiunii comuniste și soldate cu exil, detenție sau moarte.
Proiectul expozițional de la Muzeul Național Cotroceni este un exercițiu de rememorare a istoriei recente cu ajutorul martorilor arhitecturali și de înțelegere a practicilor regimului comunist, care au generat schimbări radicale la nivelul întregii societăți românești. Legătura dintre componenta umană și cea arhitecturală este explorată prin intermediul a nouă studii care aduc în fața publicului poveștile locuințelor și ale proprietarilor acestora, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.
Secțiunile expoziționale reflectă destinele unor importante personalități de pe scena politică și culturală a societății românești, înainte de 1989. Cercetarea pornește de la Ansamblul Cotroceni, un caz complex al destinului unei clădiri din proprietatea statului, cu o istorie de peste 300 de ani, alterată de regim prin transformarea sa în Palat al Pionierilor. Tematica exilului reunește nume importante ale elitei românești. Alte două secțiuni tratează tema detenției și urmările acesteia.
Proiectul a fost realizat de MNC împreună cu IICCMER, în parteneriat cu Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Muzeul Țăranului Român, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Arhivele Naționale ale României și Muzeul Național de Artă Contemporană al României, cu sprijinul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și Uniunea Arhitecților din România.
Expoziția „Istorii deturnate - destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” poate fi vizitată până în 16 februarie 2025, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00-17:00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381. La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original. (A. D.)