Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Pe urmele lui Ciprian Porumbescu în Bucovina
Casa memorială „Ciprian Porumbescu” din localitatea suceveană care îi poartă numele este deschisă pe tot parcursul acestui an pentru vizitare. Decizia a fost luată de autoritățile județene pentru a promova viața și opera compozitorului român, la 170 de ani de la naștere și 140 de ani de la moartea sa, în contextul în care Parlamentul României a adoptat o lege care prevede ca 2023 să fie „Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu”.
În Casa memorială „Ciprian Porumbescu” din localitatea suceveană care îi poartă numele din anul 1954, aveți ocazia să vedeți o parte din diplomele obținute de marele compozitor, fotografii de familie, partituri și chiar pianul surorii sale, Mărioara. Căsuța bucovineană, cu prispă de lemn și șindrilă, din fostul sat Stupca, este cea în care a locuit compozitorul Ciprian Porumbescu de la vârsta de 6 ani. Casa inaugurată în anul 1953 este amenajată într-o construcţie veche, de mici dimensiuni, singura clădire care s-a păstrat din fosta casă parohială a satului Stupca, locuită de familia preotului, scriitorului şi militantului român din Bucovina, Iraclie Porumbescu, în perioada 1865-1884.
În cele două încăperi - cancelaria preotului şi bucătăria de vară - este reconstituită atmosfera de epocă, prin intermediul unor exponate autentice: pianul Mărioarei, sora compozitorului, mobilier, fotografii și diverse obiecte care au aparţinut familiei. Nu lipsesc nici partiturile cântărilor religioase pe care le-a compus, precum „Tatăl nostru”, „Adusu-mi-am aminte”, cântările Sfintei Liturghii în Do Major, Axion la Rusalii și Priceasna de Paști.
Casa memorială „Ciprian Porumbescu” poate fi vizitată pe tot parcursul acestui an, fiind un gest de cinstire și recunoștință față de marele compozitor român. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 9:00 și 17:00. (A. D.)