Casa „Avramide” din orașul Tulcea găzduiește astăzi, 14 noiembrie 2024, o conferință de finalizare a proiectului cultural „Clipe din trecut ale Cetății Enisala”. Întâlnirea are loc de la ora
Pe urmele marilor exploratori la Muzeul Copiilor
Primăria Capitalei, prin PROEDUS (Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București), a deschis două noi expoziții interactive la Muzeul Copiilor, în cadrul cărora cei mici își vor îmbogăți cunoștințele prin jocuri captivante, animații pline de culoare și ilustrații. Expozițiile „Misiuni în Safari” și „Pe urmele marilor exploratori - aventuri cu pirații” le descoperă copiilor o lume știută doar din cărți.
Muzeul Copiilor invită copiii, alături de părinți și bunici, la Centrul Expozițional Exploratorium din Bulevardul Decebal nr. 11, unde vor avea parte de o expediție în care vor călători prin munți, păduri, junglă, savană și deşert și, totodată, vor avea de îndeplinit misiuni și, nu în ultimul rând, vor descoperi noțiuni de cultură generală. Pe de altă parte, instalații interactive, panouri informative și activități pline de suspans vor dezvălui poveștile fascinante ale marilor exploratori și ale unor pirați celebri.
Victor Vlăduț, coordonatorul proiectelor expoziționale „Misiuni în Safari” și „Pe urmele marilor exploratori - aventuri cu pirații”, spune că astfel de expoziții interactive și educative reușesc să îi captiveze pe copii, să le stârnească curiozitatea și astfel să își îmbogățească bagajul de cunoștințe. De exemplu, „Misiuni în safari - Muzeul Copiilor expres le propune celor mici, dar și celor mari, o vizită interactivă utilizând mijloace de transport. Asta înseamnă că plecăm, avem ca misiune să ajungem într-un Egipt îndepărtat, unde va fi nevoie să găsim o comoară, dar până acolo va fi nevoie să călătorim cu o telecabină într-o zonă montană, să vedem condițiile de viață de aici, ce tipuri de arbori trăiesc, cum identificăm, cu ajutorul unei busole, nordul, câteva repere de orientare în spațiu sau tehnici de supravieţuire, în zonele montane. Ulterior, cercetăm o peșteră și vedem ce se află sau ce apare specific în peșteră. Aici discutăm însă doar despre diferența dintre stalactite, stalagmite, ce sunt ele, de ce apar, care sunt condițiile în care ele pot apărea. Ulterior, ne îmbarcăm într-un tren și ajungem într-o zonă de sălbăticie, într-o zonă de pădure amazoniană, mai exact. Vedem câteva medii de viață specifice, vedem în același timp o serie de animale specifice zonei, dar și cel mai înalt copac descoperit vreodată și întregul ecosistem care s-a creat acolo. Toate activitățile pe care le realizăm merg pe zona de învățare activă și învățare cu sens”, a afirmat Victor Vlăduț.
A doua expoziție aduce în fața copiilor mari exploratori, dar şi pirați, care s-au remarcat de-a lungul timpului în istorie. Copiii vor descoperi, de asemenea, obiceiuri, tradiții şi vor avea chiar posibilitatea să cârmuiască o navă, vor merge pe scândură, vor intra într-o peșteră cu comori, iar aventura nu se încheie până nu ajung într-un parc de aventură construit pe o epavă.
Universul cunoașterii de la Muzeul Copiilor poate fi descoperit zilnic. Dacă doriți să participați este necesar să completați un formular de înscriere pe pagina de internet hubproedus.ro. În zilele de sâmbătă și duminică, tururile ghidate sunt realizate de actori, care dau viață personajelor din jungle, dar și celor de pe mare, și vin în fața copiilor cu o multitudine de costume și povești. (A.D.)