Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Pensionarii „din spatele” ediției cehe a Wikipedia
Jirina Kadnerova, în vârstă de 80 de ani, este o fostă bibliotecară din Praga care își ocupă timpul scriind articole pentru enciclopedia participativă cu acces gratuit Wikipedia, după ce a urmat un curs de formare în cadrul proiectului „Seniors Write Wikipedia”, informează AFP. Dornică să rămână activă după pensionare, a lucrat o perioadă ca ghid turistic. În urmă cu şapte ani, nepotul ei i-a propus să colaboreze la Wikipedia. „Mi-a spus că am o bună expertiză, că ştiu să scriu destul de bine şi, mai ales, că ştiu să mă descurc cu bazele de date şi cataloagele”, îşi aminteşte ea.
Primul ei articol a fost despre o biserică gotică din orăşelul din sudul ţării, iar de atunci a publicat aproximativ 100 de articole noi, în special despre situri istorice, și a completat, de asemenea, peste 1.500 de articole existente. „Un prieten mi-a spus odată că nu făceam suficient pentru umanitate. În sfârşit, acum fac acest lucru”, a spus Jirina. Recent ea a recrutat o prietenă, tot bibliotecară pensionară, pentru a deveni contributor la Wikipedia.
Versiunea cehă a Wikipedia conţine peste o jumătate de milion de articole şi are aproximativ 600 de redactori de bază şi mii de contributori ocazionali, inclusiv seniori. „Mulţi foşti bibliotecari devin colaboratori eficienţi ai Wikipedia”, a explicat Klara Joklova, directoarea filialei cehe a Fundaţiei Wikimedia.