Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Preocupări și pasiuni ale membrilor Familiei Regale de-a lungul timpului”
Fundația Regală Margareta a României prezintă la Casa Filipescu Cesianu, în cadrul expoziției „Preocupări și pasiuni ale membrilor Familiei Regale de-a lungul timpului”, lucrările realizate de bursierii programului naţional „Tinere Talente”. Proiectul expozițional este la a doua ediție și transmite un mesaj artistic cu parfum de regalitate. Bursierii s-au străduit să dea culoare pe hârtie unor preocupări pe care Familia Regală le avea, poate mai puțin cunoscute de public.
„Tinere Talente” a fost recunoscut drept cel mai bun program de artă și cultură din România, laureat la Gala Societății Civile ani la rândul. Colecția de lucrări din cadrul expoziției de la Casa Filipescu Cesianu, realizată prin diferite tehnici - pictură, grafică, design vestimentar și arte textile, are la bază reprezentarea preocupărilor membrilor Familiei Regale văzute de tinerii artiști la început de drum.
Gabriela Iordache, coordonatoarea programului „Tinere Talente” al Fundației Regale Margareta a României consideră că „bursierii merită să fie încurajați și susținuți pentru a reuși să se dezvolte și să se perfecționeze. Realizarea acestei expoziții a presupus un demers îndelung. Am fost în tabără la Balcik cu bursierii, acolo ei au putut direct să se documenteze despre pasiunile anumitor membri ai Familiei Regale și au beneficiat și de consultanță de specialitate din partea doamnei Diana Tocitu. Bursierii care au mai fost cu lucrări și la expoziția de anul trecut au adus un strop de vigoare și multă experiență din organizarea anterioară. Expoziția este inspirată de preocupările membrilor Familiei Regale, care prin acțiunile lor au contribuit la modernizarea societății românești”.
Programul „Tinere talente” este destinat tinerilor muzicieni și artiști vizuali cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani, elevi sau studenți la instituțiile de învățământ vocațional, care provin din familii cu venituri modeste. Detalii despre proiectul Fundației Regale Margareta a României găsiți pe pagina de internet www.tineretalente.org, iar lucrările bursierilor le puteți vedea pe gardul Casei Filipescu Cesianu până în data de 26 noiembrie.
Fundația a lansat Selecția Națională pentru Bursele Tinere Talente 2024. Elevii și studenții dornici să aplice pot depune dosarul până la 30 noiembrie pentru a obține Bursa Tinere Talente în cea de-a 16-a ediție a proiectului. Acest proiect creează oportunități egale pentru artiștii în devenire, oferindu-le șansa de a-și dezvolta potențialul, de a-și exprima talentul și de a-și îndeplini visul, indiferent de contextul lor social. (A. D.)