La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Proiect bucovinean: muzeu viu al satului în Horodnicu de Sus
Cu cât civilizaţia zilelor noastre are un caracter mai pregnant urban, cu atât sunt mai căutate şi mai savurate muzeele satului, unde oamenii pot să regăsească aerul în care au crescut părinţii şi bunicii lor. Un proiect mai aparte în ceea ce priveşte organizarea unui astfel de muzeu este în intenţia autorităţilor din Suceava, care vor să creeze în viitor un mu-zeu viu în Horodnicu de Sus. Prin muzeu viu se înţelege faptul că respectivele case ale muzeului vor fi locuite de familii angajate, care vor avea sarcina de a introduce vizitatorii în stilul vieţii rurale de zi cu zi. Fără regie, ci pur şi simplu familii de oameni îşi vor desfăşura activităţile fireşti, însă vizitatorii vor putea vedea în detaliu cum se trăieşte într-o astfel de comunitate bucovineană.
Muzeul nu va avea spaţii de cazare pentru turişti, ci doar funcţie de vizitare. În cadrul muzeului-sat va fi adusă şi o bisericuţă, pe lângă diverse case specifice zonei Bucovinei. Prin interacţiunea dintre vizitatori şi „exponate“ istoria capătă viaţă, tradiţiile dăinuiesc şi oamenii marilor oraşe pot simţi cu adevărat pulsul altor timpuri. În cadrul acestui muzeu vor fi expuse spre vânzare şi obiecte de artizanat produse de familiile locuitoare şi, mai mult decât atât, produse alimentare tradiţionale. Un proiect care sună foarte bine, sperăm să poată fi dus la îndeplinire şi să ajungem să-l vizităm. (Dan Cârlea)