Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Proiect dedicat istoriei medicinei la UMF Iași
La Muzeul „Constantin Teodorescu” din cadrul centrului Cultural „I.I. Mironescu” al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași va fi expus, lunar, câte un obiect care să aducă în atenția publicului fragmente din istoria medicinei ieșene. Demersul face parte din proiectul „Obiectul lunii”, inițiat ca „o invitație la reflecție asupra relației dintre trecut și prezent, dintre formarea personală și cea profesională”.
Primul obiect pe care organizatorii și-au propus să-l expună este volumul-document „Autografe ale unor cadre didactice de la Institutul de Medicină din Iași. 1951-1957”, din colecția personală a dr. Ioan Neagu. Cartea este o mărturie a tradiției medicale ieșene, dar și „un veritabil simbol al relației dintre student și profesor, dintre amintirile personale și memoria colectivă”, după cum a explicat pentru news.umfiasi.ro dr. Richard Constantinescu, directorul Centrului Cultural „I.I. Mironescu”. Volumul cuprinde imagini cu Iașiul de altădată, clădiri ale Institutului de Medicină din Iași (azi UMF), autografe ale unor mari profesori mediciniști ieșeni, printre care Oscar Franche, Constantin Strat, Vladimir Buțureanu, Gheorghe Chipail. Se regăsesc în volum și alte documente ce reconstituie, în mic, epoca anilor ‘50 ai secolului trecut.