Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui va găzdui, în perioada 5 noiembrie 2024 - 28 februarie 2025, expoziţia temporară „Alexandru Ioan Cuza 150”, organizată de Muzeul Naţional de Istorie al României
Proiecție specială „Junele Sihastru” la Brașov
Cu ocazia comemorării a 85 de ani de la nașterea marelui filosof, profesor și om de cultură brașovean, acad. Alexandru Surdu, în ziua de Dragobete (24 februarie 2023) a avut loc proiecția în premieră la Brașov, la Cinematograful Astra, a filmului documentar „Junele Sihastru”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Brașov, în parteneriat cu Muzeul Casa Mureșenilor, Consiliul Județean Brașov și Asociaţia Ance Europe la inițiativa realizatorilor Bianca Beatrice Michi și Cristian Radu Nema, cineast brașovean, regizor al mai multor filme documentare printre care se numără și pelicula „Cufărul lui Eminescu“.
Filmul Junele Sihastru a fost creat după o idee a Biancăi Beatrice Michi, fostă studentă a profesorului Alexandru Surdu la Facultatea de Filosofie a Universității din București și doctorandă a acestuia la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române, și reprezintă o formă de manifestare a recunoștinței, iubirii și devoțiunii pe care realizatoarea le poartă acestei figuri culturale emblematice, sentimente împărtășite de toți cei care au avut prilejul să îl cunoască, să colaboreze sau pur și simplu să îl întâlnească pe acad. Alexandru Surdu.
La evenimentul din Brașov au participat personalități marcante ale spațiului spiritual brașovean printre care se numără: Adrian Lesenciuc - președintele filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România; Valer Rus - istoric, directorul Muzeului Casa Mureșenilor; pr. dr. Vasile Oltean - istoric, fondator al Muzeului „Prima Școală Românească”; pr. Corneliu Gârbacea și pr. prof. dr. Aurelian Reit; profesorii Mariana Bulbuc; Ruxandra Șaramet, director al Colegiului „Andrei Șaguna”; Ligia Manolache; Helmut Wagner, director al Colegiului Național „Johannes Honterus”; Eugen Sansebeș; lect. univ. Cristian Bălăcescu, Universitatea Transilvania; Mircea Brenciu, scriitor, președinte al Societății Ziariștilor și Oamenilor de Cultură „Cincinat Pavelescu” Brașov. Au participat și continuatori ai operei de cercetare din cadrul Institutului de Filosofie și Psihologie al Academiei Române, dintre care îl amintim pe dr. Marius Dobre, cercetător științific I, care a evocat elementele esențiale ale discursului filosofic specific al lui Alexandru Surdu.
Proiecția s-a bucurat de un val de emoție având în vedere participarea unui număr mare de colegi, prieteni, colaboratori, foști șaguniști și oameni care i-au apreciat lucrările și contribuția deosebită în domeniul filosofiei și al altor ramuri ale culturii.
Pe lângă proiecția filmului Junele Sihastru, au avut loc și alte manifestări dedicate acestei comemorări. Muzeul Casa Mureșenilor a găzduit o serie de alocuțiuni și dezbateri care au punctat personalitatea remarcabilă a acad. Alexandru Surdu, precum și o expoziție cu obiecte care i-au aparținut acestuia și care se află în custodie la prestigiosul muzeu brașovean.
Pelicula este un portret-eseu care îl surprinde, pe de o parte, pe magistrul privit prin ochii discipolului, iar pe de altă parte, ilustrează câteva frânturi din personalitatea enciclopedică a marelui profesor-filosof, ipostaze ale vieții și activității sale la care ținea foarte mult: copilăria petrecută în spațiul mitic din Şcheii Brașovului, mândria de a fi șagunist și aspirațiile adolescenței, ucenicia cu filosoful Constantin Noica, activitatea de cercetare la Institutul de Logică, cariera universitară și academică, activitatea la Institutul de Filosofie și Psihologie al Academiei Române, atașamentul față de eroii istoriei și culturii române.
Versiunea intermediară a peliculei a fost aprobată, cu câteva amendamente, de Alexandru Surdu. Versiunea finală urma să fie prezentată în cadrul sărbătorii de Dragobete a anului 2021, sărbătoare care coincidea cu aniversarea sa. Din păcate, premiera filmului care a avut loc la Academia Română nu a putut să se mai bucure de prezența sa fizică, acesta trecând la cele veșnice în 11 decembrie 2020.
„În 2018, în timpul evenimentului din Aula Academiei Române dedicat Zilei Culturii Naționale, m-am adresat cu o frază de câteva cuvinte vicepreședintelui Academiei de-atunci, acad. Alexandru Surdu. I-am spus doar că sunt șagunist, brașovean, cineast și că vreau să fac un film despre el. Începând din acel moment, eu am început de facto a doua mea facultate, după cea de Film absolvită, prin toate învățămintele cu care m-am îmbogățit zi de zi în urma colaborării unice cu profesorul Surdu. Iar astăzi aș putea spune că mă pot mândri că am susținut, după trei ani, «examenul de licență» prin premiera acestui film, proiectat în cel mai înalt lăcaș al culturii: Academia Română”, se destăinuia Cristian Radu Nema, regizorul filmului, cu prilejul proiecției din 2021 de la Academia Română.