Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Renașterea
În toamna anului trecut se împlineau 100 de ani de când a apărut primul număr al foii bisericești fondate odată cu întemeierea Eparhiei Ortodoxe Române a Clujului, după Marea Unire din 1918. Fondatorul, Episcopul cărturar Nicolae Ivan, a dat și numele revistei, Renașterea, al cărei prim număr apărea la 1 septembrie 1923, organul oficial al Episcopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului, Geoagiului și Clujului. În numere săptămânale de 8 sau de 4 pagini, revista cu conținut național bisericesc va fi un mijloc misionar important al eparhiei clujene, până în martie 1950, când își va înceta activitatea.
Seria nouă a revistei a fost lansată în 1990. Renașterea apare lunar la Cluj-Napoca, cu format de revistă A3, în 12 pagini, la care se adaugă două pagini realizate de tinerii de la ASCOR. Fiecare număr se deschide cu un editorial scris de ierarhul locului, iar în celelalte pagini sunt publicate articole de actualitate bisericească și de cultură teologică: știri și comunicate privind activitatea Centrului eparhial, activități cultural-misionare și social-filantropice, teme duhovnicești, evenimente locale și naționale, starea învățământului teologic și religios, aspecte legate de istoria comunității locale de credință, atitudini privind dialogul Bisericii cu societatea. În ultima pagină, cititorii pot găsi recenzii la cărțile publicate de Editura Renașterea sau grila de programe a postului de radio cu același nume.
În numerele revistei din perioada 1993-2011 sunt publicate texte scrise de Arhiepiscopul și apoi Mitropolitul Bartolomeu Anania, ierarhul cărturar care a dat un impuls deosebit revistei bisericești de la Cluj-Napoca. IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț continuă tradiția revistei, în calitate de președinte al comitetului redacțional, și are alături numeroși profesori de teologie, preoți cărturari și intelectuali mireni care, prin articolele lor, dau valoare presei ortodoxe de la Cluj-Napoca. Enumerăm aici doar câteva nume, fără a adăuga titlurile academice și bisericești, acestea fiind bine cunoscute pentru fiecare în parte: Ioan Chirilă, Alexandru Moraru, Vasile Stanciu, Stelian Tofană, Simion Cristea, Iustin Tira, Vasile Nemeș, Ioan Bizău, Radu Preda, Liviu Vidican-Manci, Bogdan Ivanov.
Redactor responsabil este pr. dr. Cătălin-Florin Ghiț, colaborator permanent al Ziarului Lumina. Seria nouă a revistei Renașterea are deja 30 de ani și a trecut de 300 de numere.