Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Reșițenii pregătesc „Scena, ca o stradă”
Cea de-a 3-a ediție a Festivalului internaţional de teatru „Scena, ca o stradă”, organizat la Reșița, pe 10 februarie, îl va avea ca invitat, pe lângă alți actori, pe Matei Vișniec. Festivalul va cuprinde și alte evenimente culturale, inclusiv dedicate copiilor, precum expoziții de pictură sau momente pentru povești.
„Ne pregătim pentru cel mai important eveniment al teatrului reşiţean“, a anunțat actorul Dan Mirea, directorul Festivalului de teatru „Scena, ca o stradă”, la conferința de presă organizată înaintea evenimentului. Timp de 11 zile, până pe 20 februarie, teatre din ţară şi din străinătate vor fi prezente la Reşiţa, iar în afară de cele 22 de reprezentaţii, care vor începe, zilnic, de la orele 18:00 şi 20:30, vor avea loc şi alte activităţi în cadrul acestui festival, mai exact spectacole susţinute de tineri din cercurile de teatru şi din liceele din ţară, spectacole regizate de actori profesionişti, workshop-uri, lansări de carte, întâlniri cu profesori de la facultăţile de teatru din ţară, unde tinerii vor avea ocazia să înţeleagă ce înseamnă pregătirea pentru această profesie. „Cred că iniţiativa noastră, de a invita aceşti dascăli, îi va motiva pe tineri să îmbrăţişeze pe viitor această profesie”, este de părere Dan Mirea.
Un invitat drag și cunoscut tuturor iubitorilor de teatru va fi prezent la acest eveniment, și anume Matei Vișniec.
Cea de-a 3-a ediție a Festivalului internaţional de teatru „Scena, ca o stradă” va fi deschisă cu piesa „Migranţi”, în regia lui Ovidiu Gaiţă, în care vor evolua actorii Teatrului de Vest din Reşiţa. Scenografia este semnată de Oana Cernea.
Alături de Matei Vișniec, invitați speciali ai festivalului mai sunt Maia Morgenstern şi Mircea Rusu, cu un spectacol regizat de Horaţiu Mălăiele. Marius Manole şi Medeea Marinescu vor fi prezenţi cu piesa „Fă-mi loc!”, regizată de regretatul maestru al scenei românești Radu Beligan. „Am încercat să împăcăm toate gusturile publicului nostru, având şi experienţa anilor trecuţi”, a precizat Dan Mirea.
În cadrul festivalului vor exista și alte evenimente culturale, precum expoziţii de pictură, iar una din zile va fi dedicată regretatului actor reșițean George Drăgulescu. Evenimentul se numeşte „O viaţă în teatru”, ocazie cu care reşiţenii îşi vor reaminti de personalitatea acestui mare actor. Drăgulescu a jucat în fața spectatorilor reșițeni mai bine de trei decenii.
Nici oferta culturală pentru copii nu lipsește din întreg ansamblul de evenimente cuprinse în festival. Sub titlul „Ziua internaţională a cititului împreună”, eveniment organizat împreună cu Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” Caraş-Severin, cei mici vor urca pe scenă împreună cu părinţii pentru a citi poveşti.
La această ediție va exista și un eveniment inedit: pentru prima dată, alături de organizatori, au venit ca voluntari şi elevi ai liceelor din Reșița.
Festivalul nu are, deocamdată, prevăzute premii, însă, pe baza unor formulare ce vor fi înmânate spectatorilor la intrarea în sală, formulare prin care aceștia îşi vor exprima opinia despre fiecare spectacol vizionat, la finalul festivalului, va fi ales un câştigător al publicului, în funcţie de numărul de voturi.