Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Revista Ortodoxă on-line
Localizată geografic la Craiova, funcționează de 10 ani în spațiul virtual o publicație teologică pregătită parcă pentru timpurile în care digitalizarea devine o exigență curentă. Fondatorul Revistei Ortodoxe on-line, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a oferit astfel, la 19 octombrie 2010, preoților și profesorilor de teologie din eparhie o platformă virtuală prin care să se cultive exercițiul publicistic și să fie promovat talentul scriitoricesc. O șansă oferită tuturor preoților cărturari și un sprijin care beneficiază de avantajele culturii digitale: rapiditate, interactivitate, eliminarea restricțiilor legate de dimensiunea textelor și a cheltuielilor de tipărire.
Website-ul revistaortodoxa.ro are o organizare simplă. Contribuțiile publicistice (predici, cateheze, meditații, studii, editoriale, știri, producții literare) sunt repartizate pe categorii, în funcție de conținut. Dintre categorii, cele mai populare sunt: Apologetică, Ascetică și Mistică, Biografii luminoase, Cuvânt din Amvon, Teologie și Viață, Învățătura de credință a Bisericii, Mănăstiri și biserici din Oltenia, Poezie religioasă. Colaboratorii sunt atenționați să respecte normele de tehnoredactare specifice publicațiilor on-line. Profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova sunt cei mai activi contributori cu articole, dar li se adaugă preoți din întreaga eparhie. Redactorul-șef, pr. conf. dr. Ioniță Apostolache, și coordonatorul revistei, pr. conf. dr. Adrian Boldișor, se îngrijesc de actualizarea permanentă a site-ului și de editarea unor selecții de articole în format PDF, câte 3 numere pe an.
Pentru a ilustra îmbinarea dintre viziunea teologică și ancorarea în actualitate a tinerilor autori care scriu la Revista Ortodoxă on-line, remarcăm articolul
„Covid-19 și Biserica”, al pr. Mircea Nincu de la Parohia „Sfântul Petru Movilă” din Craiova, privind o abordare a spațiului liturgic și eclesiologic în timp de pandemie. Cităm aici doar partea finală, concluzivă: „În contextul acestei pandemii, care solicită creștinilor să se raporteze spațiului eclesiologic în condiții de distanțare și descentrare liturgică, este clar faptul că se impune o evidentă redimensionare a spațiului eclesiologic. De aceea, creștinii trebuie să nu uite ceea ce a fost Biserica înainte de Covid-19, ceea ce se întâmplă acum și ce va urma după ce această pandemie se va încheia, pentru că Hristos Domnul a înviat. În acest context, Covid-19 trebuie privit ca o încercare în lucrarea de mântuire a lumii, lucrare dumnezeiască ce trebuie să unească și să întărească pe toți creștinii în rugăciune spre mărturisirea Învierii dincolo de zidurile locașurilor de cult și în afara programului liturgic care, în contextul pandemiei de Covid-19, sunt considerate spații periculoase care pot contribui la răspândirea acestui virus”.