Numeroși cineaști din țară și străinătate au participat, zilele trecute, la Festivalul Internațional de Film „Quo Vadis” de la Iași, unde au fost prezentate medalioane ale unor regizori români consacraţi,
România în gravurile lui Anton Kaindl
Muzeul Municipiului București (MMB) prezintă în premieră 44 de lucrări de gravură realizate de artistul german Anton Kaindl, în care a reușit să redea frumusețea unor zone din țara noastră pe care le-a vizitat. Expoziția „România în aquaforte văzută de Anton Kaindl”, organizată la Palatul Suțu, aduce în prim-plan mănăstiri din Moldova, Maramureș, Oltenia și Muntenia, precum și lăcașuri de cult din București, între care şi Catedrala Patriarhală sau Mănăstirea Radu Vodă.
Anton Kaindl a venit în România în anul 1921, la invitația reginei Maria. I-a plăcut atât de mult aici, încât, vreme de 30 de ani, a reprodus cu mare pasiune arhitectura noastră interbelică. În calitate de gravor la curtea regală a regelui Ferdinand şi reginei Maria, a străbătut România realizând o operă impresionantă care documentează o parte din zonele ţării. În patrimoniul MMB se află un album cu 218 gravuri care înfățișează monumentele arhitecturale vizitate în călătoriile prin România. Kaindl a utilizat tehnica aquaforte pentru realizarea gravurilor, inclusiv a autoportretelor, iar materialele folosite pentru plăci au fost alama, cuprul și zincul.
Curatorul expoziției, Nicoleta Bădilă, consideră că „este important să vedem lucrările din cadrul expoziției pentru a descoperi o perspectivă diferită față de ceea ce vedem azi. Albumul cu gravuri din patrimoniul MMB a fost achiziționat în anul 1967 chiar de la moștenitoarea lui Kaindl, Silvia Obreja. El conține 218 lucrări ce redau, printr-o grafică minuțioasă, biserici, schituri, ansambluri mănăstirești din Oltenia, Moldova, Maramureș, Muntenia, Bistrița, troițe din Oltenia, Bistrița, Muntenia, vestitele cule oltenești, case cu arhitectură tradițională din Oltenia și Transilvania și mori din spațiul rural al Transilvaniei, Olteniei, Munteniei și Bistriței”.
Cele 44 de lucrări prezentate în cadrul acestei expoziții pot fi admirate până la data de 8 august 2021, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. (A. D.)