Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
România, invitat de seamă la Târgul de Carte din Beijing
La cea de-a 23-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing, ce se va desfăşura între 24 şi 28 august, România este invitată de onoare, participarea ţării noastre la târg fiind susţinută de Institutul Cultural Român (ICR), prin Centrul Naţional al Cărţii. Acest târg se va desfăşura în noul Centru expoziţional din Beijing şi este organizat de Administraţia Naţională pentru Presă, Edituri, Film, Radio şi TV, prin International Expo Center of China Publishing Group Corporation. Radu Boroianu, preşedintele ICR, a declarat, într-un comunicat al instituţiei, trimis Agerpres, că, „pentru a doua oară consecutiv, România este prezentă la prestigiosul Târg Internaţional de Carte de la Beijing, deţinând, alături de celelalte ţări din centrul şi estul Europei, calitatea de invitată de onoare. (...) Pluralitatea aspectelor expuse în cadrul acestui eveniment reprezintă o şansă de afirmare a României în calitate de contributor de înaltă valoare în domeniul cărţii. (...) Sper ca prezenţa României la Beijing să devină o tradiţie“.
Peste 1.200 de titluri vor fi expuse la standul României, cărţi şi albume apărute în cadrul a 20 de edituri româneşti, dar şi traduceri din autori români, publicate cu sprijinul Centrului Naţional al Cărţii, din cadrul ICR. După încheierea târgului de carte, lucrările apărute la standul românesc vor fi oferite, prin intermediul Ambasadei României în China, ICR de la Beijing, Catedrei de Limba Română din cadrul Universităţii de Limbi şi Literaturi Străine, tot din Beijing.
În secţiunea dedicată traducerilor din limbile chineză şi română, cu ajutorul Bibliotecii Naţionale a României, vor apărea peste 120 de titluri de carte. În ultima zi a târgului, spectatorii şi oamenii de cultură chinezi se vor întâlni cu opera poetului Mihai Eminescu în cadrul unui eveniment special dedicat Zilei Limbii Române. În cadrul evenimentului vor avea loc conferinţe, un dialog româno-chinez, precum şi un recital din opera poetului nostru naţional. Potrivit comunicatului ICR, pe 23 august, la Beijing, va avea loc ceremonia de decernare a Premiului Special pentru Carte, cea mai prestigioasă distincţie a Chinei în domeniu. Laureaţii vor fi 20 de sinologi şi scriitori importanţi din toată lumea, printre care şi directorul ICR de la Beijing, Constantin Lupeanu.