Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Roşia Montană, ieri şi azi“
Până pe 29 iulie, Uniunea Arhitecţilor din Bucureşti găzduieşte expoziţia de fotografie "Roşia Montană - ieri şi azi". 30 de imagini de arhivă şi actuale prezintă monumentele, peisajele şi tradiţiile celei mai vechi aşezări româneşti menţionată istoric.
Cercetătorii susţin existenţa Roşiei Montane de 2.000 de ani, ceea ce conferă acestui loc o importanţă istorică şi culturală deosebite. Aici se găsesc galerii miniere romane unice în lume, case-monument istoric, biserici vechi de peste două secole, specii protejate de floră şi faună. Fotografiile actuale şi de arhivă Imaginile de arhivă înfăţişează Roşia Montană de acum circa 100 de ani: piaţa centrală în care negustorii, ciobanii şi aurarii veneau să se târguiască, monumentele naturale Piatra Corbului şi Detunata care mai pot fi admirate şi azi sau tradiţia extragerii aurului cu aşa-numitele "steampuri" (mori din lemn, acţionate de forţa apei). Fotografiile actuale prezintă Roşia Montană aşa cum o putem vedea azi: clădiri de patrimoniu, biserici de cinci rituri diferite, case monument-istoric lăsate în paragină, momente unice surprinse de-a lungul festivalului "FanFest", realizat pentru salvarea Roşiei Montane. Singurele care au rămas şi azi la fel ca dintotdeauna sunt lacurile şi munţii Roşiei Montane, speciile protejate de plante şi animale sau Muntele Carnic, care adăposteşte porţiuni de galerii miniere romane, datând de acum 2.000 de ani. Fotografiile actuale au fost realizate de Iulian Ignat, Emanuel Tânjală şi Călin Capros. Iulian Ignat este fotograf specializat în concerte şi festivaluri de stradă şi a vernisat 10 expoziţii până în 2010. Călin Capros este reprezentant al Alburnus Maior (asociaţia localnicilor din Roşia Montană care se împotriveşte proiectului Roşia Montană Gold Corporation) şi ghid local, susţinând acţiunile salvării Roşiei Montane. Emaneul Tânjală este fotograf de presă şi a colaborat cu o serie de publicaţii naţionale. În prezent, trăieşte în Statele Unite.