Parcul arheologic antic roman Pompeii, situat în sudul Italiei, a anunţat că a plafonat numărul vizitatorilor la 20.000 pe zi, acesta fiind cel mai recent sit turistic italian care ia măsuri pentru a face faţă
S-a lansat Cărțișorul de Autor - Maria, Regina României
Muzeul Național al Literaturii Române din București, în parteneriat cu Asociaţia „Moara de hârtie”, a lansat miercuri, 13 februarie, un mărțișor literar aparte: „Cărţişor de Autor - Maria, Regina României”, manufacturat în atelierul-muzeu „Moara de hârtie” din Comana, județul Giurgiu. La evenimentul care a avut loc la Muzeul Național al Literaturii Române au participat istoricul Georgeta Filitti, scriitoarea și jurnalista Daniela Șontică, actrița Simona Mihăescu, echipa „Morii de hârtie” și Loreta Popa, PR-ul muzeului.
Seara culturală a început cu un monolg susținut de Simona Mihăiescu, actriță care interpretează rolul reginei într-un spectacol la Teatrul Mic din București, după un scenariu realizat de ea însăși bazat pe „Jurnalul de război” al reginei Maria.
Loreta Popa, PR-ul Muzeului Național al Literaturii Române, consideră că regina Maria era un bun observator și scriitor, cu toate că prea puțină lume știe acest lucru. „Regina Maria nu putea lipsi din această pleiadă a personalităților promovate de «Moara de hârtie» prin Cărțișorul de Autor. Regina a scris povești, romane și celebrul jurnal pe care orice român l-a răsfoit măcar din curiozitate. E imposibil să nu fii cucerit de atenția la detalii, atenția la oameni mai ales, pentru că regina Maria, înainte de toate, a fost un om și îmi place să spun că a purtat la mână, cu stil, eleganță și rafinament, această brățară a meseriei de om”, a declarat Loreta Popa.
Povești cu înțeles moral și educativ
Daniela Șontică a participat la lansarea Cărțișorului de Autor în calitate de scriitor şi jurnalist, după ce, în cartea sa „Oamenii Unirii”, de la Editura TRINITAS, a acordat pagini consistente rolului reginei Maria la înfăptuirea României Mari. Daniela Șontică a spus că admiră marea ușurință a reginei în a realiza portrete ale oamenilor vremii, așa cum nimeni altcineva n-a mai făcut-o. „Este necesar pentru cultura noastră generală și de români să ne amintim că ea a scris povești, romane, nuvele, povestiri și, bineînțeles, volumele de memorii. Sunt interesante amintirile ei, găsim acolo niște portrete extraordinare făcute diverșilor oameni politici, regina excela în această ramură literară; era, de asemenea, și o bună evocatoare, o autoare de reușite reportaje literare, dar și o făuritoare de basme. Parcă o și văd pe regina Maria cu figura ei frumoasă, blândă și senină cum, în prezenţa fetelor şi băieților ei, le spunea povești inventate de ea. De altfel, chiar la îndemnul fiicei sale, Elisabeta, a început să scrie povești, să le noteze și să le publice. Toate basmele ei au un înțeles moral, au o linie educativă, sunt impregnate de valori general valabile ale umanității. Prin poveștile sale, regina Maria și-a educat copiii după principii sănătoase, creştine şi umane. Personajele sale sunt oameni care iubesc semenii, care se jertfesc spre binele altora, iar una dintre povești, de exemplu, este chiar o pledoarie pentru spovedanie, întrucât sufletul unui tânăr numai așa s-a putut mântui”, a spus Daniela Șontică.
O prezență copleșitoare
Istoricul Georgeta Filitti este de părere că regina Maria a fost mai presus de un scriitor talentat, un om deosebit. „Regina Maria a însemnat enorm pentru viața culturală românească. A fost o prezență copleșitoare, încă de când a fost principesă moștenitoare, pentru că aparițiile ei erau un eveniment. S-a implicat foarte mult în viața culturală și socială, să nu uităm că a patronat peste 40 de societăți cu scop umanitar. E vorba de susținerea soțiilor părăsite de soți, cu copii în brațe, de oameni bolnavi, copii abandonați, de oameni suferinzi, care există în orice societate. A contribuit enorm la structurarea acestor organizații, la eficientizarea lor, dar nu numai atât, expozițiile «Tinerimii Române» pe care le-a patronat, tablourile pe care le-a cumpărat, implicit, însemnau un exemplu pe care îl urma întreaga societate. Iar când a devenit regină, contribuția pe care a avut-o în Primul Război Mondial este aceea că, deși n-a ținut arma în mână, ea a ridicat foarte mult moralul tuturor”, a subliniat Georgeta Filitti.
Ce este Cărțișorul de Autor
Cărțișorul de Autor este un mărțișor sub formă de carte în miniatură, care îmbină frumusețea hârtiei cu sensibilitatea operei literare. Cărțișorul poate fi cumpărat de pe site-ul „Moara de hârtie“ în trei variante create din hârtie de mână cu inserţii de petale de flori sau fire de iarbă din Comana, loc atins şi de paşii reginei Maria. Cărțișorul din acest an cuprinde un scurt fragment din volumul „Patru anotimpuri din viața unui om”, capitolul „Primăvara!”, și este realizat și în limbile engleză și franceză.
Din partea `Morii de hârtie”, Magda Rusen a oferit detalii despre acest mărțișor literar aparte: „Cărțișorul de Autor este un mărțișor sub formă de carte în miniatură, realizat manual la «Moara de hârtie» din Comana și îmbină farmecul hârtiei de mână cu sensibilitatea literaturii, cuprinzând și un scurt fragment literar. În pragul împlinirii a 100 de ani de la prima sărbătorire a mărțișorului în România Mare, Cărțișorul de Autor de anul acesta este semnat de Maria, Regina României, hărăzită și cu darul scrisului. Cărțișorul se prezintă în trei forme: o serie limitată de 100 de exemplare realizate din hârtie de mână din fire de bumbac, fiind protejat de o cutie sub formă de carte, îmbrăcată în hârtie de mână din bumbac, având imprimată în auriu, pe o presă de poleit, monograma reginei Maria; a doua variantă este din hârtie de mână, inclusiv cutia, cu inserții de petale de flori sau fire de iarbă de pe plaiurile comănene, străbătute odinioară și de pașii reginei; a treia variantă are copertele din hârtie de mână cu inserții de plante, iar interiorul din hârtie reciclată, Cărțișorul fiind fixat pe o cartolină înnobilată de semnătura reginei Maria. Cărțișorul de Autor de anul acesta propune versiunea originală a fragmentului, dar și varianta în limba română. Mărțișorul făcând parte din patrimoniul UNESCO, ne-am dorit ca prin aceste variante în limbi de circulație internațională Cărțișorul să fie un mesager al tradițiilor noastre în Europa și în lume.”
Cărțișorul de Autor - Maria, Regina României a implicat multă muncă din partea întregii echipe a „Morii de hârtie”, coordonatoarea proiectului fiind Iuliana Andrei. Mărțișorul cu fragment din opera reginei Maria se poate găsi în magazinul online al „Morii de hârtie”, la Muzeul Național al Literaturii Române și în librării. (Alexandra Drugan)