Parcul arheologic antic roman Pompeii, situat în sudul Italiei, a anunţat că a plafonat numărul vizitatorilor la 20.000 pe zi, acesta fiind cel mai recent sit turistic italian care ia măsuri pentru a face faţă
Sărbătoare în Mărginimea Sibiului
„Sibiu: judeţul care trăieşte prin cultură“ este sloganul sub care se va desfăşura cea de-a IV-a ediţie a Zilelor Culturale ale judeţului Sibiu. La sfârşitul acestei săptămâni vor avea loc mai multe activităţi culturale în localităţile din Mărginimea Sibiului, îndeosebi la Tălmaciu, Jina şi Sibiel.
Cea de-a IV ediţie a Zilelor Culturale ale judeţului Sibiu de la sfârşitul acestei săptămâni se desfăşoară în Mărginimea Sibiului şi are ca punct central oraşul Tălmaciu. La organizarea acestei manifestări participă şi localităţile Jina şi Sălişte. Sărbătoarea culturii din judeţul Sibiu aduce în prim plan tradiţiile, dar şi cultura contemporană, din dorinţa organizatorilor de la Consiliul Judeţean (CJ) Sibiu de a atrage public de toate vârstele.
„Iată că ne pregătim să deschidem cea de-a patra ediţie a acestui proiect prioritar al Consiliului Judeţean Sibiu. El este inclus în Strategia de dezvoltare a judeţului Sibiu şi urmăreşte concentrarea acţiunilor culturale într-o anumită zonă etnografică a judeţului, în cele două zile de la sfârşit de săptămână, cu scopul de a revitaliza viaţa culturală din toate localităţile judeţului şi de a promova turismul în cele cinci zone etnofolclorice: Valea Secaşelor, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului, Ţara Oltului şi Mărginimea Sibiului. Îi invit pe toţi locuitorii judeţului să participe la programele culturale şi turistice pentru că pot vedea şi afla lucruri minunate din tradiţiile noastre, dar, în egală măsură, şi din creaţiile contemporane“, a spus Ioan Cindrea, preşedintele CJ Sibiu.
Concerte, filme, târg
Sâmbătă, 30 august, la Tălmaciu are loc, de la ora 17:00, deschiderea oficială a programului din cadrul proiectului „Zilele culturale ale judeţului Sibiu“, care include mai multe manifestări artistice. La Jina, la Biblioteca locală are loc activitatea „Spune-mi o poveste despre satul tău!“ - biblioatelier de creaţie literară cu tâlc a poveştilor. La Şesul Jinarilor, de la ora 18:00 are loc „Ora de muzică clasică“ - recital „Brassed Up Quintet“ cu lucrări de: J. Pachelbel, G.F. Händel, G. Holst, H. Mancini, L. Pollack. De la ora 19:00, Caravana ASTRA Film prezintă, într-un spaţiu neconvenţional, două filme în regia lui Dumitru Budrală: „Judeţul Sibiu. Poarta de sud a Transilvaniei“ şi „Jina - Povestea unui sat din Mărginimea Sibiului“, un film-document despre cultura păstoritului, ritualurile ancestrale, târgurile de altădată, nedeile păcurarilor, fluierul şi cântatul de dungă, legendele despre lumi de demult, dar şi legăturile permanente cu românii de dincolo de munţi, prin practicarea păstoritului transhumant, despre viaţa de ieri şi de azi a comunităţii unui sat cu o extraordinară vitalitate, un film despre o cultură odinioară puternică, cultura păstoritului, pe cale de dispariţie în România, conform comunicatului CJ Sibiu. Urmează lansarea cărţii „File de cronică ale parohiei şi localităţii Jina“, un studiu istoric în care autorii oferă date despre geografie, demografia, istoria Jinei, ocupaţiile locuitorilor, viaţa bisericească, şcoala din comună şi particularităţile graiului din Jina.
Excursii şi spectacole
În cea de a doua zi a manifestării, duminică, la Tălmaciu poate fi vizitată o expoziţie cu vânzare de produse tradiţionale, iar publicul este aşteptat la un spectacol folcloric, la care participă Ansamblul „Doruleţ“ din Racoviţa, Ansamblul „Valea Moaşei“ din Sebeşu de Sus, Ansamblul „Datina“ din Tălmaciu şi alte ansambluri tradiţionale. Elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu“ din Sibiu vor susţine un recital, urmat de Ansamblul Profesionist „Cindrelul Junii Sibiului“. La Sălişte, la Casa Memorială „D. D. Roşca“, de la ora 16:00 are loc prezentarea volumului de „Opere Filosofice“ D.D. Roşca, apărut la Editura Academiei, 2012 - 2013.
Ca şi la ediţiile precedente, din program fac parte excursiile de descoperire a regiunilor sibiene, de data acesta în Mărginimea Sibiului, cu circuitul tematic „Oierit şi meşteşugari în Mărginimea Sibiului“ de sâmbătă, 30 august.
Drumul de la poalele Cindrelului se va îndrepta spre Sibiel, la Muzeul de icoane pe sticlă „Zosim Oancea“ unde vizitatorii vor afla istoria icoanelor şi povestea autorilor acestora, urmată de o demonstraţie de pictat icoane pe sticlă oferită de muzeografului colecţiei.
După vizitarea Bisericii ortodoxe „Sfânta Treime“, itinerarul va continua spre localitatea situată la cea mai mare altitudine din Mărginime (1000 m), Jina, un loc de legendă, unde vizitatorii vor cunoaşte tainele oieritului. Pe parcursul excursiei, un muzeograf al Complexului Naţional Muzeal ASTRA va oferi informaţii, iar participanţii atenţi la explicaţiile ghizilor vor fi recompensaţi cu premii: un zbor deasupra Mărginimii cu un avion uşor, circa 30 de minute, cu vouchere pentru parcul de aventură „Arka park“ din Păltiniş, albume şi filme despre Judeţul Sibiu. Duminică 31 august, microbuzul „Caravana Zilelor culturale“ porneşte la ora 16:00 din parcarea Sălii Thalia spre Tălmaciu, pentru vizitatorii care doresc să participe la evenimentele culturale din această localitate, conform unui comunicat al CJ Sibiu.