Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Sceptrul regelui Ferdinand
Proiectul sceptrului purtat de regele Ferdinand la încoronare a fost realizat de Costin Petrescu, dar se consideră că ar fi colaborat cu Nicolae Iorga în elaborarea unor detalii ale piesei.
Sceptrul reproduce forma unui buzdugan medieval, cu măciulia surmontată de capul unei acvile crucifere, având un mâner de formă cilindrică, decorat cu motive vegetale și geometrice. Măciulia sceptrului se sprijină pe reprezentările a patru femei care poartă costume populare românești, iar sub fiecare personaj se află câte o inscripție: România/Basarabia/Țara Ardealului/Bucovina. Fiecare sector al corpului măciuliei de aur este decorat cu cifrul regelui Ferdinand, iar în interiorul fiecărui cifru regal se află un șir vertical de câte cinci perle. Între spaţiile spiralelor este gravată inscripţia: „M.S. Regelui Ferdinand al tuturor românilor. Dăruit acest buzdugan spre pomenirea războiului purtat de la 1916 până la 1919 pentru dezrobirea și unirea întregului neam românesc”.
Sceptrul regelui Ferdinand aparține Muzeului Național de Istorie a României și poate fi admirat în Sala Tezaurului Istoric.