Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Școală de vară la Muzeul Cotroceni
Muzeul Național Cotroceni (MNC) organizează vara aceasta cea de-a cincea ediție a Cotroceni Summer School, un proiect de educație nonformală adresat copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani. Pe parcursul a patru săptămâni, copiii vor participa la ateliere creative de educație pentru patrimoniu, putând descoperi astfel patrimoniul material și imaterial al muzeului şi, în acelaşi timp, să îşi dezvolte abilități de comunicare și de interacțiune, spiritul artistic și creativitatea.
Şcoala de vară se desfășoară sub forma unor module în care copiii află tainele ansamblului Cotroceni, aspecte din viața personalităților care au locuit acolo, dar și importanța protejării și promovării patrimoniului cultural. În acest fel, muzeul își propune să contribuie la dezvoltarea abilităților artistice și de comunicare vizuală ale copiilor.
Atelierele abordează următoarele teme: ghidaj, curatoriat, cercetare și restaurare. Participanții vor descoperi, cu ajutorul specialiștilor din muzeu, câte o meserie specifică, de la cercetător la ghid, curator sau restaurator. Fiecare modul va avea doi coordonatori și un număr maxim de 20 de participanți. Copiii vor afla cum este concepută și instalată o expoziție de artă și vor avea oportunitatea de a deveni, rând pe rând, curatori, critici de artă sau prezentatori ai vernisajului organizat de ei înșiși. Prin intermediul jocurilor și activităților interactive, ei au ocazia să învețe cum își pot exprima clar ideile și cum le pot argumenta convingător pentru a capta atenția audienței. Dobândind aceste cunoștințe și înțelegând importanța lucrului în echipă, aceștia vor avea de susținut prezentări despre regele Ferdinand I și regina Maria, într-o manieră explicită, creativă și distractivă.
Participarea la ateliere se face prin completarea formularului de înscriere, disponibil pe site-ul MNC, www.muzeulcotroceni.ro, la secțiunea Proiecte educaționale - Cotroceni Summer School V. (A. D.)