Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Serate lirice printre trandafirii din Parcul Rozelor
Timișorenii și turiștii aflați în orașul de pe Bega au parte până la 3 septembrie de un eveniment cultural absolut încântător, Festivalul Internaţional de Operă, Operetă şi Balet, aflat la cea de-a 13-a ediție și organizat de Opera Naţională Română din Timişoara (ONRT). Opere celebre au răsunat şi vor răsuna în vechiul parc.
Parcul Rozelor, creat în anul 1891, sub numele „Rozariul «Regina Maria»”, găzduiește acest eveniment important de pe agenda manifestărilor Capitalei Culturale Europene 2021, care reușește să atragă în fiecare an în jur de 20.000 de spectatori. Iniţiativa organizării Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet i-a aparţinut maestrului Corneliu Murgu, directorul ONRT, care a dorit astfel să le deschidă oamenilor apetitul pentru acest gen muzical.
„Dorinţa mea era să readuc opereta în Parcul Rozelor, iar în ultimii zece ani, Festivalul Internaţional de Operă, Operetă şi Balet, care se desfăşoară în luna august în acest parc, gratuit, a devenit o permanenţă. Mă întreabă lumea pe stradă, în pieţe, în magazine, ce o să facem anul acesta în Parcul Rozelor. Valoarea acestui festival a ajuns să fie recunoscută, a fost înscris şi pe agenda Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, este un festival deosebit şi care va rămâne gratuit pentru public, atâta timp cât eu voi fi directorul ONRT. Important este că acest festival trăieşte şi, de la an la an, văd că vin tot mai mulţi. Este un festival pe care noi îl oferim timişorenilor. (...) Este un lucru deosebit pentru oraş, într-un loc deosebit”, a afirmat Corneliu Murgu.
Debutul festivalului a avut loc în ziua de 25 august cu musicalul „Scripcarul pe acoperiş” de Jerry Bock, iar seratele lirice au continuat cu opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, în limba italiană şi titrat în limba română, și cu matineul pentru copii „Hansel şi Gretel” de Engelbert Humperdinck, apoi cu spectacolul de operetă „Contesa Maritza” de Emmerich Kalman.
În a doua săptămână a festivalului, în weekend, pe scena teatrului de vară din Parcul Trandafirilor, spectatorii vor vedea opereta „Voievodul Ţiganilor” de Johann Strauss (vineri), opera „Tosca” de Giacomo Puccini (sâmbătă), reluarea matineului de duminică.
Artiștii Operei Naționale Române din Timișoara care evoluează sub bagheta dirijorilor Mihaela Silvia Roşca şi Peter Oschanitzky sunt: Cristian Rudic, Cristina şi Octavian Vlaicu, Gabriela Varvari, Crina Vezentan, Bogdan Zaharia, Camil Mara, Dan Patacă, Dan Spanache, Cristian Bălăşescu, Remus Alăzăroaie, Mircea Dan Petcu, Narcisa Brumar.
Operele lui Verdi au devenit o constantă în repertoriul artiștilor Operei Române din Timișoara. Spectacolul inaugural al Operei a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. A fost un spectacol de neuitat, de înaltă ţinută artistică, un triumf al artei interpretative româneşti semnalat ca atare de periodicele vremii.
Cu ocazia acestui festival, Parcul Rozelor intră și mai mult în atenție, lucru absolut natural dată fiind istoria sa plină de romantism. Parcul a fost creat de renumiți arhitecți florali ai vremii - Wilhelm Muhle şi Franz Niemetz -, în anul 1891. Spațiile verzi ale parcului au fost amenajate în stil francez şi englez. Un notoriu vizitator al parcului a fost Împăratul Franz Josef I care, la 16 septembrie 1891, s-a plimbat pe aleile sale, rămânând impresionat de aranjamentele florale.
Între cele două războaie mondiale, când România a cunoscut, poate, cea mai fastă perioadă a ei, acest parc devenise cel mai mare rozariu din sud-estul Europei, având plantate peste 1.400 de soiuri de trandafiri.
În 1934 numele railui rozelor a fost schimbat în Parcul Rozelor, femeile bogate din oraş aducând, pe banii lor, cele mai frumoase varietăţi de trandafiri din Europa, America ori Asia. Tot atunci, s-a construit şi un teatru de vară, funcţional și în zilele noastre.
În anul 1942, parcul a căpătat denumirea „Rozariul «Regina Maria»”.
Nu după mult timp, tot în vremea celui de-al Doilea Război Mondial, rozariul a fost distrus, fiind refăcut după anul 1965, sub numele „Parcul Trandafirilor”, iar în ultimii ani aici s-au plantat zeci de mii de butaşi de trandafiri multicolori.
Intrarea la toate spectacolele din cadrul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet de la Timișoara, ce se desfășoară în perioada 25-27 august și 1-3 septembrie, este liberă.