La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Serile filmului spaniol la Casa Filipescu-Cesianu
Ambasada Spaniei la Bucureşti prezintă, în colaborare cu Muzeul Municipiului Bucureşti, „Serile filmului spaniol: Berlanga, zâmbetul amar”, un ciclu format din şase filme ale renumitului regizor şi scenarist Luis García Berlanga, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 100 de ani: ¡Bienvenido, Mr. Marshall! (1953), Calabuch (1956), Plácido (1961), El verdugo (1963), Patrimonio Nacional (1981) şi La vaquilla (1985). Selecţia urmăreşte ordinea cronologică a filmelor pentru a permite cinefililor să se apropie de creaţia lui Berlanga prin intermediul unei retrospective complete şi reprezentative a operei sale, care ilustrează cu iscusinţă un tablou al Spaniei din a doua jumătate a secolului 20.
Bucureștenii se vor putea bucura astfel de câteva dintre capodoperele filmului spaniol realizate din perspectiva critică, tăioasă şi amară ce caracterizează traiectoria profesională de aproape 50 de ani a lui Berlanga.
Filmele dispun de subtitrare în limba română şi vor putea fi urmărite în perioada 24-29 august, începând cu ora 20:30, în grădina Casei Filipescu-Cesianu din Calea Victoriei nr. 151. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile şi cu respectarea normelor de protecţie şi distanţare socială, pe baza unei rezervări la adresa de e-mail relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro.
Proiectul mai include, pe lângă filme, și o expoziţie în aer liber alcătuită dintr-o serie de afişe ale unora dintre cele mai apreciate producţii ale cineastului Berlanga, care va putea fi admirată până la data de 13 septembrie. (A. D.)