Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Sieranevada” la Festivalul de Film „Anonimul”
Localitatea Sfântu Gheorghe din Delta Dunării este de ieri gazda Festivalului Internaţional de Film Independent „Anonimul”, eveniment ce va dura până pe 14 august 2016. Cu această ocazie pot fi văzute atât filme ale invitatului special, regizorul sud-coreean Park Chan-wook, cât şi producţii autohtone, precum „Sieranevada”, de Cristi Puiu, şi „Câini”, de Bogdan Mirică.
În gala de deschidere a festivalului a fost proiectat filmul „Agassi/ Handmaiden”, o producţie semnată de Park Chan-wook, proiecție la care au fost prezenţi soția regizorului, actriţa Kim Hae-sook, şi producătorul Wonjo Jeong, după cum informează Agerpres. Park Chan-wook va primi, în cadrul acestui festival, Trofeul Anonimul pentru „contribuţia sa la frumuseţea cinematografiei universale”, ocazie cu care regizorul coreean va susţine, la jumătatea săptămânii, un masterclass pentru cei prezenţi la festival. Chan-wook s-a născut în 1963, la Seul, a studiat Filosofia la Universitatea Sogang, dorința sa fiind să devină critic de artă. Pasul spre regia de film l-a făcut după ce a văzut „Vertigo”, de Alfred Hitchcock. A primit Marele Premiu al Juriului de la Cannes pentru „Oldboy”, în anul 2004. Un al doilea Premiu al Juriului de la Cannes a venit în 2009, pentru „Thirst”. Cel mai recent film al său, „Agassi/ The Handmaiden”, este inspirat de romanul „Fingersmith”, al scriitoarei britanice Sarah Waters. Acţiunea acestui film se desfăşoară în Coreea anilor ‘30, în perioada ocupaţiei japoneze. În cadrul retrospectivei dedicate regizorului Park Chan-wook, Festivalul de Film „Anonimul” va prezenta peliculele „Joint Security Area”, „Sympathy for Mr. Vengeance”, „Oldboy”, „Lady Vengeance” şi „Thirst”.
Pelicule românești
Filmele româneşti au un loc special în programul acestui festival, unde vor fi prezentate „Sieranevada”, de Cristi Puiu, şi „Câini”, de Bogdan Mirică, pentru ambele fiind pregătite proiecţii speciale. Regizorul Paul Negoescu revine la „Anonimul” cu cel de-al doilea lungmetraj al său, „Două lozuri”. În cadrul Serii Filmului Românesc vor fi prezentate scurtmetrajele „Ninel”, în regia lui Constantin Popescu, cu Florentina Ţilea şi Pali Vecsei, şi „Oase pentru Otto”, în regia lui Matei Lucaci-Grunberg, după un scenariu semnat de Lia Bugnar. „Anonimul 13” va prezenta şi filme care au fost distribuite în cinematografele din România în acest an: „Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru, „Dublu”, lungmetrajul de debut al regizoarei Catrinel Dănăiaţă, şi „Bypass”, în regia lui Nap Toader. „Miracolul din Tekir”, de Ruxandra Zenide, precum şi 14 scurtmetraje româneşti au fost incluse în cadrul secţiunilor competiţionale ale festivalului din Delta Dunării, mai informează Agerpres.
Alături de filmul Ruxandrei Zenide, în competiţia de lungmetraj a Festivalului „Anonimul” vor mai fi prezente cinci producţii: „Heidi”- regia Mohamed Ben Attia (Tunisia-Belgia-Franţa), „Radio Dreams” - regia Babak Jalali (SUA), „5 October”, de Martin Kollar (Slovacia-Cehia), „The Land of the Enlightened”, de Pieter-Jan De Pue (Belgia-Irlanda), şi „Demon”, în regia regretatului regizor Marcin Wrona (Polonia-Israel).
Ediţia a XIII-a a Festivalului Internaţional de Film Independent „Anonimul” este organizată de Fundaţia Anonimul şi Asociaţia FAMart, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Consiliului Judeţean Tulcea şi Autorităţii Naţionale pentru Turism.