Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Spații prietenoase la Muzeul Geologic pentru copiii cu autism
Muzeul Geologic din Bucureşti va fi prima instituție muzeală din România prietenoasă cu toți copiii, inclusiv cu cei care au tulburări de spectru autist (TSA). Astfel, începând cu ultima zi din septembrie, muzeul va fi dotat cu hărţi şi rucsacuri senzoriale, va organiza tururi ghidate adaptate şi va avea spaţii de relaxare senzorială, a informat Asociaţia Help Autism, care arată că acești copii cu TSA se confruntă cu dificultăţi în a participa la activităţi culturale „din cauza sensibilităţii la stimuli senzoriali şi a nevoilor specifice de comunicare”.
Facilitățile de la Muzeul Geologic sunt implementate în cadrul unui proiect al asociației menționate, care a inclus, într-o primă etapă, realizarea unui audit detaliat al spaţiului, pentru a identifica şi elimina factorii care îi pot împiedica pe copiii cu TSA să se bucure de o vizită la muzeu, fiind analizate, de exemplu, nivelul de iluminare sau acustica spaţiului. „Transformăm Muzeul Geologic Naţional într-un spaţiu prietenos şi incluziv, unde fiecare copil se simte binevenit. Cu ajutorul hărţilor senzoriale, al rucsacurilor personalizate şi al adaptării tururilor ghidate, copiii cu nevoi speciale pot explora lumea fascinantă a muzeului într-un mediu prietenos pentru ei şi nevoile lor”, a declarat Tiberiu Bratu, specialist accesibilizare în tulburarea de spectru autist.
Rucsacul senzorial va conţine obiecte tactile, auditive şi vizuale care îi ajută pe copii să se adapteze mai uşor la mediu şi să gestioneze stimulii din exterior. În plus, o serie de indicatoare vor semnaliza zonele cu potenţial de suprastimulare senzorială. „Vrem ca toţi copiii să se simtă bine la muzeu. De aceea, am creat un proiect special pentru copiii cu autism. Împreună, vom explora lumea fascinantă a muzeului într-un mod sigur şi distractiv”, a transmis preşedinta Asociaţiei Help Autism, Daniela Bololoi.