La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Spectacole de top în stagiunea 2019-2020
Toamna vine cu o serie de noutăți culturale, pe scenele mai multor instituții artistice din Bucureşti şi din țară fiind deschisă deja noua stagiune. Fie că este vorba de teatru, de concerte simfonice sau de operă, toate ramurele culturale aduc noutăți tentante ce nu trebuie ratate.
La Teatrul Național din București este pus în scenă spectacolul „Neguțătorul din Veneția”, în regia lui Alexander Morfov. Scrisă la finalul secolului al XVI-lea, „Neguțătorul din Veneția” este și astăzi o piesă extrem de actuală, despre bani, lăcomie, dragoste și tensiuni interrasiale, despre discriminare și răzbunare. Cea mai controversată scriere shakespeariană, „Neguțătorul din Veneția” a impus unul dintre cele mai fascinante personaje ale dramaturgiei universale, Shylock, cămătarul evreu mistuit de dorința de a se răzbuna pe rivalul său, neguțătorul creștin Antonio. În spectacolul de la TNB, drama și comedia, farsa și încurcăturile romantice se îmbină cu dimensiuni morale absolute, într-o distribuție impresionantă, cu Ion Caramitru în rolul lui Shylock, și cu o scenografie care ne poartă direct în inima Veneției.
„Aer bun! De SAVOY”
Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” a deschis oficial noua stagiune, în weekend, cu spectacolele „Aer bun! De SAVOY” (sâmbătă) şi „Hai zâmbeşte!” (duminică), ambele în regia lui Cezar Ghioca.
În primele săptămâni ale noii stagiuni 2019-2020 vor putea fi văzute unele dintre cele mai apreciate spectacole din repertoriu, precum „E Spectacol în oraş”, „Aer bun! De SAVOY!”, „Hai zâmbeşte!”, „Hai, hai, România!”, „Un Cântec... O Glumă...” (cu invitat special), „Lasă supărarea-n hol”, „Piei, drace!”.
În luna noiembrie este programată şi premiera „Suta lui Tănase”, un spectacol extraordinar dedicat aniversării Centenarului Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” (100 de ani de la înfiinţarea „Companiei Cărăbuş”), dar şi marelui actor Constantin Tănase, care a contribuit la scrierea istoriei Revistei româneşti, gen unic în lume. Scenariul şi regia sunt semnate de Vasile Muraru şi Valentina Fătu.
„Hamlet”, la Odeon
Teatrul Odeon şi-a propus să facă și în această stagiune spectacole minunate, cum ar fi „Hamlet”, spectacol deosebit montat de Dragoş Galgoţiu. Un spectacol special şi datorită faptului că el se joacă la ambele săli - prima parte se joacă la Sala Majestic, iar partea a doua este gândită pentru Sala Studio. Apoi prezintă „Slugă la doi stăpâni”, un spectacol în regia lui Peter Kerek, care are în distribuţie nume importante ale Teatrului Odeon, cum ar fi Pavel Bartoş, Rodica Mandache, Irina Mazanitis, sau Paula Niculiţă şi Anda Saltelechi. Nu lipsesc spectacolele de succes din stagiunile trecute, cum ar fi „Titanic vals” - un spectacol care ţine afişul de ceva timp, cu Nicoleta Lefter, Antoneta Zaharia, „Jurnalul lui Robinson Crusoe”, un musical după „Insula” lui Gellu Naum, în regia lui Mihai Măniuţiu, cu texte puse pe muzică de Ada Milea.
Se mai joacă „Gaiţele”, „Natură moartă cu nepot obez”, „Trei generaţii”, „Soldatul de ciocolată”, „Fugarii” sau „Pyramus şi Thisbe”.
„Opt femei”, la Iaşi
La Teatrul Național „Vasile Alecsandri” a debutat stagiunea pe 12 septembrie cu piesa „Opt femei” de Robert Thomas, regia Irina Popescu Boieru și scenografia Rodica Arghie. Din distribuție amintim pe Pușa Darie, Irina Răduțu, Codreanu Catinca, Tudose Brândușa Aciobăniței, Haruna Condurache, Livia Iorga, Andreea Boboc și Mălina Lazăr. Vocea crainicului: Constantin Avădanei. De asemenea, ieșenii au avut deja prilejul să îl întâlnească pe Richard Ford, unul dintre cei mai iubiți scriitori americani contemporani.
„Samson şi Dalila”, la Opera Naţională
Opera Naţională din Bucureşti a deschis sâmbătă stagiunea 2019-2020 cu premiera spectacolului „Samson și Dalila” de Camille Saint-Saëns. Regia poartă semnătura lui Giandomenico Vaccari. La pupitrul dirijoral se află maestrul Dan Conta.
Şi la Ateneul Român sunteţi invitaţi la spectacole, orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” condusă de maestrul Christian Badea avându-l invitat pe solistul Liviu Prunaru, concertmaistru al Orchestrei Regale Concergebouw. În program, „Concertul în La minor pentru vioară şi orchestră” de Dvorak şi „Simfonia în Do minor” de Brahms.