Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Stilouri de colecție expuse la Muzeul Național Cotroceni
Salonul Cerchez al Muzeului Național Cotroceni găzduieşte expoziția „Stilouri românești, instrumente de scris și manuscrise ale șefilor de stat și ale scriitorilor români. Colecția Petre Crăciun”, astfel că publicul poate admira obiecte în premieră, stilouri sau alte instrumente de scris și înscrisuri olografe ale preşedinţilor, dar şi stilouri și manuscrise ale unor mari scriitori.
Poate fi văzut, de exemplu, stiloul cu care a scris Marin Preda, piesă de patrimoniu național, deținut și oferit, cu generozitate, spre vizionare de fiul marelui scriitor, Alexandru Preda. Sunt prezentate, totodată, exponate ce au aparținut autorilor: Emil Gârleanu, Tudor Vianu, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Nina Cassian, Zaharia Stancu, Constanța Buzea, Nichita Stănescu, Gheorghe Tomozei, Eugen Simion, Mircea Sîntimbreanu, Nicolae Manolescu, Ana Blandiana și Alex Ștefănescu.
Printre obiectele expuse se numără peste 70 de modele de stilouri românești produse în a doua parte a secolului XX, la „Flamura Roșie” Sibiu (Flaro), la Întreprinderea de Industrie Județeană „Archimet” Sibiu, la Întreprinderea „Chimica” Cluj sau la Întreprinderea „Drum Nou” București. Nu lipsesc nici stilourile școlare, de birou sau stilouri realizate de artizanii de altădată, precum Ferdinand Tvers, ultimul mare reparator de stilouri din România.
Petre Crăciun, autorul volumului „Istoria și catalogul stilourilor românești”, este scriitor, istoric și colecționar. A publicat 25 de volume de literatură pentru copii, printre care și „100 de basme și povești. Odaia fericirii”, o antologie de basme culte, și colecționează stilouri de când se știe. Expoziția care îi prezintă colecția va putea fi vizitată până în 17 decembrie 2023, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00-17:00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail: vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon: 021.317.31.07 / 0725.518.381. La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original. (A. D.)