La Muzeul Satului Bănățean din Timișoara (MSBT) este deschisă, până în data de 20 noiembrie 2024, expoziția „Îngeri cu altițe”. Publicul vizitator poate admira o colecție de picturi realizate de artista
TABOR
Revista lunară de cultură şi spiritualitate a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului a primit numele de la fondatorul ei, Mitropolitul Bartolomeu Anania, care punea în legătură acrostihul TABOR (Tradiţie şi Actualitate în Biserica Ortodoxă Română) cu icoana transfigurării Domnului pe Muntele Tabor. În articolul-program „Prolegomene la un dialog interior”, publicat în primul număr, mitropolitul fondator scria că revista este menită să fie „o tribună a dialogului dintre teologie, filosofie, ştiinţele exacte, naturale, umaniste şi politice, un spaţiu în care să se poată întâlni colaboratori din ţară şi din străinătate, vârstnici şi tineri, bărbaţi şi femei, ortodocşi şi prieteni ai acestora, creştini şi necreştini cu deschidere ecumenică” (TABOR, Anul I, nr. 1 / aprilie 2007, p. 7).
Editată în format academic, cu un aspect grafic elegant, îngrijit în cei 14 ani de la prima apariţie de artistul plastic Marius Ghenescu, revista clujeană a avut mereu un conţinut bogat şi valoros, organizat sistematic pe rubrici: Pastoralia, Eveniment, Actualitatea, Theologica, Eseu, Evocări, Document, Interviu, Recenzii. Au fost publicate numere tematice (religie şi ştiinţă, creştinism şi islam, arta icoanei ş.a.), precum şi numere speciale dedicate unor mari personalităţi ale teologiei şi culturii româneşti: Mircea Eliade, Nicolae Steinhardt, Gala Galaction, Dumitru Stăniloae, Ioan Alexandru, Virgil Cândea. Numărul pe aprilie 2011 este dedicat integral Mitropolitului Bartolomeu Anania, mutat în veşnicie la sfârşitul lunii ianuarie din acelaşi an.
Toate articolele sunt însoţite de rezumate în limba engleză şi cuvinte-cheie, iar în paginile finale ale publicaţiei putem găsi scurte prezentări ale autorilor care colaborează la numărul respectiv. Cu un conţinut mediu de 100 de pagini pe fiecare număr, revista respectă graficul lunar de apariţie şi ajunge la timp la abonaţi. Publicaţia a început cu un tiraj curajos de 3.000 de exemplare, iar în prezent se menţine la imprimarea a 1.400 de cópii pe lună.
Colegiul director al revistei este format din ierarhii membri ai Sinodului mitropolitan: IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ, PS Episcop Iustin Hodea, PS Episcop Petroniu Florea, PS Episcop-vicar Benedict Vesa, PS Arhiereu-vicar Timotei Bel. Directorul publicaţiei este pr. Cătălin Pălimaru, redactor-şef pr. Florin-Cătălin Ghiţ, consultant pr. Ştefan Iloaie. Se remarcă, de asemenea, un extins colegiu redacţional, alcătuit din 25 de membri (clerici, teologi, filosofi, filologi, istorici, scriitori), precum şi un consiliu ştiinţific format din cinci specialişti. Editura mitropolitană „Renaşterea” de la Cluj-Napoca se îngrijeşte de editarea, tipărirea şi difuzarea revistei.
Numărul 3/martie 2020 al revistei TABOR are ca subiect de deschidere hirotonia noului Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Benedict Bistriţeanul. La „Eveniment” se adaugă articole grupate în celelalte rubrici: Theologica, Evocări, Ce mult v-am iubit, Cronica, Eseu, Recenzii.
Revista clujeană de cultură şi spiritualitate are propriul website (tabor-revista.ro), aflat acum în reconstrucţie.