Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Talentul e o minune care vine de la Dumnezeu”
Pictorul Cozmin Movilă se prezintă ca fiind un om simplu, dar nu simplist, un om cu idealuri mari, cu o puternică dorință de apărare a adevărului, o persoană care iubește și promovează valorile autentice creștine. Apreciază persoanele statornice, care au un caracter puternic ancorat în tradiția creștină. Și aceste principii de viață le identificăm în pictura sa cu puternice valențe spirituale. „Arta este oglinda artistului, fiecare pictează cu nuanțe din substanța sau culoarea care se află în interiorul său”, ne-a spus artistul.
Absolvent al Universității Naționale de Arte din București și al unui masterat - secţia Pictură, la clasa coordonată de conf. univ. dr. Horea Paştina, Cozmin Movilă este un tânăr pictor original, doctor în domeniul Arte Plastice şi Decorative, cu o teză de doctorat intitulată „Cartea - element şi simbol în natura statică (zona europeană)”. A crescut de mic înconjurat de artiști, tatăl său fiind pictorul Minu Movilă. Vizitele în atelierele marilor pictori, prieteni ai tatălui său, erau firești și lipsite de formalism, iar din asemenea discuții informale a cules multe informații utile pentru cariera sa, după cum ne mărturiseşte. Îi prețuiește mult pe Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu și Ștefan Luchian, pictori a căror operă artistică reprezintă un reper fundamental pentru el.
Debutul expozițional al lui Cozmin Movilă a avut loc la 26 de ani, în Galeria Artelor de la Cercul Militar București. Au fost surprinşi şi el, şi familia lui de succesul de atunci, când mii de oameni i-au admirat tablourile, între care: „Eu sunt cel ce sunt”; „Întoarcerea fiului risipitor”; „Heruvim”; „Euharistie”; „Inocență”. Privitorul pătrunde, ușor și discret, în diafanul artei acestui pictor. Privirea trece dincolo de materie, în lumea inefabilă a spiritului. Culoarea se estompează și liniile devin tot mai fine, lumina pătrunde în adâncimi necunoscute rațiunii. Și peste tot se așterne liniștea. Temele abordate de Cozmin Movilă sunt variate: natură statică, portret, peisaj, compoziții etc. Lucrările sale se încadrează în curentul figurativ postmodern, având influențe și din alte curente, inclusiv din școala pe care a urmat-o: „Mă consider un nepot al lui Alexandru Ciucurencu și evident în pictura mea se regăsesc influențe ale picturii sale. Arta este oglinda artistului, fiecare pictează cu nuanțe din substanța sau culoarea care se află în interiorul său. Arta te exprimă cel mai bine și nu poți face artă de calitate fără a-ți pune sufletul pe altarul ei”.
Pictură de inspirație religioasă
Prin modalitatea originală de realizare, tema de inspirație religioasă l-a consacrat printre confrații pictori. Din această serie de lucrări enumerăm: „Întoarcerea fiul risipitor”, „Euharistie”, „Serafim”, „Eu sunt cel ce sunt”, despre care pictorul spune: „Întoarcerea fiului risipitor este un subiect greu. Eu am încercat să-l redau într-o manieră personală, care să nu aibă legătură cu celebra lucrare a lui Rembrandt, ce poartă același titlu. Am combinat în pictura de șevalet elemente din stilul bizantin și din pictura realistă, la acestea am adăugat elemente din pictura decorativă, cu plaje mari de culoare. În această combinație de stiluri este destul de greu să găsim armonia perfectă. Am vrut să construiesc un contrast puternic între tată și fiu, care, de altfel, se și vede foarte clar în lucrarea mea. Și am dorit să subliniez acest aspect inclusiv prin poziționarea acestor două persoane, poziție pe care n-o găsim în pictura bizantină. Tatăl face un pas către fiu, dar rămâne total vertical ca un stâlp în furtună, iar fiul îi cuprinde genunchii. Așa cum farul nu se duce în larg după vapoare, ci ele vin spre lumina farului. La fel consider că trebuie să fie și relația dintre fiul risipitor și tată. Desigur, aceasta este o interpretare personală și arată modul meu de a mă raporta la viață”. Pentru a realiza „Întoarcerea fiului risipitor”, perioada de concepere a lucrării a fost de câteva luni, timp în care a ascultat audio această parabolă, pe fundalul activităților sale.
Tema „Euharistiei” este realizată de către pictor în nuanțe diferite, cu irizări de lumină în vibrații diferite. Inițial aceasta era numită „lumină din lumină, pentru că este pictată doar cu lumină”, a completat artistul. Sigur că din opera lui Cozmin Movilă nu lipsesc portretele unor sfinți, cum ar fi: Sfântul Paisie Velicicovski, Sfântul Calinic de la Cernica, Sfântul Serafim de Sarov, Sfântul Nicolae, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, care pentru el reprezintă un model de urmat în viața creștină.
Expoziții în mai multe orașe din țară
Cozmin Movilă a avut expoziții personale în mai multe orașe din țară, printre care enumerăm: Râmnicu Sărat, Brașov, Bacău, Dej, Câmpulung Muscel, Bârlad și, desigur, București, unde a expus de mai multe ori singur sau în grup. De asemenea, el are lucrări expuse în colecții muzeale naționale cum ar fi: Muzeul Cercului Militar Național București, Centrul pentru Cultură Arcuș - Sfântu Gheorghe, Muzeul de Artă Contemporană - Blaj, Muzeul Municipal de Istorie și Artă - Câmpulung Muscel, Muzeul Municipal de Artă „Vasile Pârvan” - Bârlad, Muzeul Municipal de Artă „Iulian Antonescu” - Bacău și Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” - Râmnicu Sărat.
Pictorul a obținut Premiul de Excelență la Bienala de Artă Contemporană Aegysuss (2015), Medalia „Nicolae Tonitza” cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la naștere oferită de Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad (2016) și Diploma de merit - Comemorare 50 de ani - Bienala Națională de Artă Contemporană „Gheorghe Anghel”.
„Eu n-am practicat niciodată pictura pentru ca aceasta să placă cuiva. Cel mai important este să-mi placă mie ceea ce realizez. Sigur că mă emoționează aprecierea celorlalți, căci e plăcut să vezi bucuria pe care o provoci persoanelor din jur prin arta care izvorăște din sufletul meu”, a adăugat pictorul.
Arta înnobilează sufletește și intelectual
Mesajul pe care dorește să-l transmită prin arta sa este legat de valorile perene ale umanității: bunul simț în modul cum practici meseria și cum abordezi un subiect, preocuparea pentru aspecte majore ale vieții și, mai ales, credința și dragostea pentru Dumnezeu. Abordarea picturii într-un mod extrem de serios este pentru Cozmin Movilă un principiu de viață fundamental. El vede pictura ca un mod de a fi și de a privi lumea, care pornește din interiorul sufletului său. În viziunea sa, pictura și arta în general ar trebui să promoveze valorile autentice: „Arta educă! De-a lungul timpului marii artiști au adus în fața publicului obiecte de artă cu valoare educativă. Arta de valoare, prezentă în spațiul în care un om locuiește, îl înnobilează sufletește și intelectual, având și un final educativ”.
„Talentul este 1-2%, iar restul este muncă pentru realizarea unei opere de calitate. Dar fără talent, oricât de mult ar munci cineva, opera sa nu are sens și strălucire care să rămână peste veacuri. După cum spunea profesorul Liviu Lăzărescu: arta se face cu sufletul și mintea. Dar e nevoie de un suflet deja educat și elevat. Talentul e o minune care vine de la Dumnezeu, dar fără muncă, acesta se poate pierde. Inspirația vine de la lucrurile, peisajele, oamenii cu care intru în contact și de la felul cum acestea îmi vorbesc. În momentele în care starea de creație este la cote înalte, uit de ceea ce este în jurul meu și lucrez acaparat profund de acea starea de grație cu care am fost binecuvântat. Totul vine din interiorul meu și e ca un râu pe care trebuie doar să-l las să curgă”.
„Singura soluție este întoarcerea la Dumnezeu”
În toată activitatea sa artistică, Cozmin Movilă este susținut de familia sa. El este tată a trei copii: Anastasia, Miriam și Damian, cărora le-a realizat portretele și cărora le vorbește despre artă pe măsura înțelegerii lor. Chiar dacă nu are în fiecare zi starea de a lucra, artistul petrece zilnic timp în atelier, respectând astfel îndemnul lăsat de pictorul Alexandru Ciucurencu: de-a petrece zilnic timp în atelier. „Când am scos icoana Sfântului Calinic din dormitor pentru a face curat, fiica mea cea mare m-a rugat să-o pun la loc pentru că «Sfântul Calinic mă protejează», ne-a spus ea, spre surprinderea tuturor. Un artist nu are vacanță, el este mereu conectat la ceea ce numim artă. Din păcate, în societatea contemporană este multă superficialitate. Oamenii au tendința de a gusta din toate și nu aprofundează nimic. Singura soluție este întoarcerea la Dumnezeu! Trebuie să revenim, cu seriozitate și responsabilitate, la valorile profunde ale umanității”, a precizat pictorul.
Cozmin Movilă pictează în primul rând pentru starea pe care i-o dă actul de a picta, abia apoi din dorința de a transmite valori profunde și coerente într-o lume care suferă în privința acestor aspecte. Se identifică cu ipostaza „Fiului risipitor”, după cum ne-a mărturisit: „Doar mila lui Dumnezeu ne poate mântui. Ortodoxia este atât de frumoasă în toate aspectele ei și are profunzimi fără margini pe care le regăsim în Biserică! Ne dorim nu doar să ajungem să gustăm din emoția și tainele minunate ale Bisericii, ci să trăim și să aprofundăm toate acestea, nu doar să participăm la ele!” Ceea ce realizează artistul este pictură de șevalet, dar aceasta este impregnată cu multă spiritualitate și o încărcătură emoțională deosebită, după cum am constatat din feedbackul primit de la publicul său de-a lungul timpului. Prin lucrările sale, Cozmin Movilă și-a format un public care are puternice înclinații spirituale.