Casa „Avramide” din orașul Tulcea găzduiește astăzi, 14 noiembrie 2024, o conferință de finalizare a proiectului cultural „Clipe din trecut ale Cetății Enisala”. Întâlnirea are loc de la ora
Târg de Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a oferit bucureștenilor 3 zile desprinse din satul românesc autentic. Pe aleile muzeului găseai de la oale, străchini, fluiere, linguri de lemn, furci și ii până la covoare țesute cu multă măiestrie. Atmosfera a fost una de sărbătoare din care nu au lipsit jocurile populare, costumele tradiționale și voia bună.
Satul românesc din inima Capitalei a fost punctul de întâlnire pentru meșteri din toate zonele țării, care au adus pe lângă obiectele lucrate cu multă măiestrie și poveștile care se ascund în spatele lor. Fiecare gospodărie de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a fost gazdă pentru artizanii care duc mai departe tradiția populară. Iulia Goran a adus la târg broderia autentică din Muntenia, pe care o lucrează de 50 de ani și la care n-ar renunța niciodată. Aceasta menționează că „Breaza este renumită pentru stilul de broderie pe care îl are și în timp modelul a devenit cunoscut în lumea întreagă. Modelele specifice sunt creasta cocoșului, roata și broderia de mătase. M-am născut în Moldova, într-o familie unde s-a țesut, s-a brodat, s-a tors și la vârsta de 12 ani făceam primul meu ștergar. Când m-am căsătorit, am ajuns în Prahova și iată că de 50 de ani broderia muntenească mă reprezintă. Vin la târguri și cu furca, pentru că cei mici nu cunosc ce-i aia furcă, ce-i acela fus și atunci încep să le povestesc, ca să cunoască tradiția”.
Un alt meșteșug care nu este la îndemâna oricui este țesutul covoarelor. Din păcate, nu sunt mulți cei care mai țes din pasiune și din dorința de a lăsa moștenire peste sute de ani tradiția românească. Rozica Măldărășeanu a prins dragoste față de covoarele țesute încă din copilărie, iar cu timpul a devenit creator de modele de covoare. De peste 20 ani are propriul atelier în Vălenii de Munte și țese covoare cu motive din toate zonele țării. Aceasta lucrează cu multă pasiune și dăruire și consideră că „este o binecuvântare să poți lucra zi de zi la a duce mai departe tradiția. Dragostea pentru covoare a venit cu timpul. Eu, când am crescut, am văzut-o pe bunica mea țesând, la liceu am făcut practică la covoare și mai apoi am început să creez modele și cu multă răbdare și dibăcie am reușit să ajung să fac covoare fine, care vor inspira și generațiile viitoare, peste zeci de ani. Lâna este cel mai nobil fir care există și cel mai benefic pentru sănătate, de aceea trebuie să-l folosim cu orice ocazie”.
Târgul de Sfinții Apostoli Petru și Pavel este organizat an de an de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu scopul de a reface atmosfera vechilor petreceri câmpenești din preajma marilor sărbători.
(Alexandra Drugan)