Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Târg inedit de ceramică la Muzeul ASTRA din Sibiu
Cea de-a 11-a ediție a manifestării „Frumos. Ceramic. Folositor, un altfel de târg al olarilor. Ceramica de Kuty” are loc în perioada 28-30 iulie 2023 la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, tema din acest an fiind ceramica de Kuty. Olari din România, Ungaria şi Republica Moldova, în număr de 45, vor confecționa vase și vor găti în vase de lut, pe vatră deschisă, reţete româneşti, maghiare şi moldovenești care vor putea fi degustate de public: tocană de fasole cu carne și ciuperci, tăiței cu brânză, caș și bacon à la Norbert, tocăniță de fasole verde, tocăniță cu carne de porc și cu cartofi, tochitură moldovenească, tocăniță cu urechi de porc, gulaș secuiesc cu afumătură și ciuperci, ciolan cu varză.
Se vor desfășura, de asemenea, ateliere experimentale de modelare a lutului și decorarea ceramicii, concurs de olărit și conferința „Muzeul - un furnizor de soluții pentru tranziția verde. Modele de revitalizare a ceramicii. Ceramica Kuty”, la care vor susține prezentări muzeografi ai Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, ai Muzeului-Atelier „Școala de la Piscu” și ai Muzeului ASTRA Sibiu. Ceramica de Kuty se distinge prin influența bizantină a motivelor, tehnica sgrafitto (prin zgâriere) în care este realizată, cromatica utilizată (verde, galben, brun), decorul complex și smalțul vaselor. Numele acestui tip de ceramică provine de la orașul Kuty, odinioară polonez, astăzi aflat în componenţa statului ucrainean.