Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Târgul de Carte Gaudeamus începe mâine
Mâine, 19 noiembrie, va începe în Pavilionul Central Romexpo ediţia cu numărul 21 a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură. Prima ediţie a acestui târg devenit, între timp, tradiţie a avut loc în perioada 30 octombrie - 6 noiembrie 1994, la iniţiativa Radio România, şi a fost găzduită în foaierul Sălii de Concerte „Mihail Jora“ a Radiodifuziunii.
La momentul deschiderii primei ediţii, scriitorul Mircea Sântimbreanu spunea: „Gaudeamus înglobează ca o instituţie tot ceea ce este seducător, incitant şi pragmatic, într-un cuvânt: tânăr în slova românească de azi“. Cu fiecare ediţie, târgul a devenit tot mai apreciat şi mai vizitat, iar în anul 1999 deja s-a ţinut în Pavilionul Central Romexpo, cel mai mare spaţiu expoziţional al ţării. Un triumf al cărţii şi culturii, care se menţine de atunci încoace, adunând tot ce e mai valoros în „galaxia Gutemberg“.
Ediţia din acest an este în parteneriat cu Federaţia Rusă, partenerul privilegiat (conform site-ului www.gaudeamus.ro) este GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România, iar preşedintele de onoare al ediţiei este domnul Benoît Rutten, preşedinte GADIF.
La deschiderea standului invitatului de onoare vor participa: Vladimir Grigoriev - adjunct al şefului Agenţiei Federale de Presă şi Comunicare în Masă din Federaţia Rusă, Zahar Prilepin - scriitor, Marina Stepnova - scriitoare, Natalia Ovsienko - poetă şi pictoriţă, Leonid Tişkov - pictor şi fotograf, Maxim Kronghauz - filolog, Margarita Hemlin - scriitoare şi ziaristă, Maria Kuvşinova - critic de teatru, Iuri Ţvetkov - scriitor şi critic, Kirill Kovaldji - poet, Alexandr Prigarin - scriitor şi istoric, Alexei Muraviov - scriitor şi istoric, Elena Şubina - redactor-şef al departamentului „Literatura rusă de astăzi“ din cadrul Editurii AST. Programul celor cinci zile de regal al cărţii este deosebit de bogat, site-ul târgului punând la dispoziţie pdf-uri complete, din care noi spicuim câteva evenimente de interes pentru public, mai ales din zona literaturii - proză şi poezie - şi a evenimentelor pentru copii.
Miercuri, 19 noiembrie, ora 17:00, la Standul Editurii Vinea - „Poeţi din Rusia traduşi de Editura Vinea“. De la ora 14:00, la standul Editurii Tracus Arte lansarea cărţii „Rabatabil la cerere“, de Eugenia Ţarălungă, iar de la ora 15:00 lansarea cărţii „Nisipul de sub picioare“, autor Grigore Chiper.
Joi, 20 noiembrie, Salonul de carte pentru copii „Ion Creangă“ va oferi de la ora 10:30 la 11:30 celor prezenţi atelierul de modelaj „Poveşti cu plastilină“; de la ora 12:00 la 13:00, atelierul de desen „Personajul preferat“, iar de la 14:00 atelierul „Învăţăm să desenăm“. De la ora 17:00, la standul Editurii Nemira iubitorii muzicii lui Nicu Alifantis vor putea participa la lansarea cărţii acestuia „Scrisori nedesfăcute“, putând lua şi autograf de la artist. Tot de la ora 17:00, la standul Polirom şi Cartea românească se va lansa cartea lui Mircea Mihăieş - „Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist şi visător“, invitaţi Horia-Roman Patapievici şi Ioan Stanomir.
De la ora 18:00, la standul Editurii Nemira se va lansa cartea „Du-te departe de mine“, de Gabriel Gafiţă, invitaţi fiind Mircea Martin şi Adrian Cioroianu.
Vineri, 21 noiembrie, de la ora 12:00, copiii pot participa la standul Editurii Carminis, împreună cu părinţii lor, la lansarea cărţii „Cei trei viteji din vremea lui Constantin Brâncoveanu“ - povestire şi bandă desenată, a autorului Petru Demetru Popescu. Tot atunci se va lansa Almanahul copiilor 2015, în prezenţa autorilor: Crina Decusară-Bocşan, Passionaria Stoicescu, Elena Dragoş, Maria-Ioana Vasiloiu, Geo Călugăru. La acelaşi stand al Editurii Carminis, de la ora 13:30, se va lansa cartea pentru copii „Poveştile Bunicii Albe“, de Silvia Kerim. Pe lângă autoare, vor fi prezenţi: Dan Cristea, Dan C. Mihăilescu, Lucia Negoiţă, Laurenţiu Damian, Manuela Cernat, Carmen Iordăchescu.
Sâmbătă, 22 noiembrie, de la ora 11:30 la 12:00, la standul Editurii Academiei Române, se va lansa lucrarea „Eminescu, alt chip“, a autorului Gheorghe Doca, cu participarea academicianului Alexandru Boboc. De la ora 11:30, la standul Editurii Humanitas, se va lansa cartea „Portretul lui Dorian Gray“, de Oscar Wilde, participă Antoaneta Ralian, Mihaela Irimia, Andreea Răsuceanu, Denisa Comănescu. Tot la standul Humanitas, de la ora 13:30, se va lansa cartea „Supravieţuitorii. Mărturii din temniţele comuniste“, cu participarea lui Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, a Ancăi Ştef şi a lui Raul Ştef.
Pe 23 noiembrie, duminică, ultima zi a Târgului Gaudeamus din acest an, putem participa, de asemenea, la o sumedenie de evenimente, din care spicuim: împreună cu cei mici, la Salonul de carte pentru copii „Ion Creangă, de la ora 10:30 la 11:30, Atelier cu creaţii forme geometrice din hârtie „Sufletul liniilor“, cu participarea profesorilor de învăţământ primar Mihaela Blejdea şi Roxana Dănilă.
De la ora 11:00, la standul Humanitas se lansează cărţile lui Patrick Modiano „Mica Bijoux“ şi „Strada dughenelor întunecoase“, cu participarea Ioanei Pârvulescu, a Mihaelei Dedeoglu şi a Denisei Comănescu. De la ora 12:30, la standul Polirom şi Cartea românească, se lansează volumul „Câteva lucruri despre tine“, autor Florin Irimia. Invitaţi vor fi: Cristian Teodorescu, Ion Bogdan Lefter, cu moderarea lui Lucian Dan Teodorovici. De la ora 14:00, la standul Editurii Vinea, lansarea cărţii de versuri „Hipster/time IS honey“, a autorului Felix Nicolau - scriitor şi critic literar substanţial, profesor universitar. Participă: Tudor Creţu, Ciprian Măceşaru, Robert Şerban, Dragoş C. Butuzea, Miki Vieru, Mihail Gălăţanu, Nicolae Tzone.
Târgul de carte este un eveniment de amploare culturală majoră, cele de mai sus fiind doar câteva exemple de evenimente. Spor la citit! (Dan Cârlea)