Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Teatru pentru copii la „Sfântul Nicolae”-Dintr-o zi
Spectacolul „Din nou împreună” a fost jucat de 16 copii de la biserica bucureşteană „Sfântul Nicolae”-Dintr-o zi pe scena Teatrului Excelsior. Toți banii obținuți din vânzarea biletelor și din donații au fost oferiți pentru a susține construirea unei case pentru copii orfani, bătrâni sau femei abuzate.
Luni, 3 iunie, 16 copii ai Bisericii „Sfântul Nicolae”-Dintr-o zi au reușit să aducă multă bucurie celor aproape 200 de spectatori veniți să-i urmărească pe scena Teatrului Excelsior. Piesa de teatru interpretată de ei s-a numit „Din nou împreună” și reprezintă o continuare a poveștii „Întâmplări din mușuroi”, pusă în scenă în urmă cu trei ani. Micii actori au fost pregătiți timp de trei luni de diaconul Nicolae Mogage, cel care a scris și textul noii piese.
Întâmplările din piesă ilustrează momente din viața unei colonii de furnici „de la țară”, confruntate cu pericolul de a le fi distrus mușuroiul odată cu lucrările la blocurile din orașul în continuă extindere.
Conținutul bogat al textului scenariului a fost, și pentru copiii-actori și pentru spectatori, o invitație de a învăța din viața furnicilor modul lor armonios și organizat de a lucra în echipă, importanța vieții în comunitate - unde totul se adună și se consumă împreună, respectul pentru celelalte viețuitoare, hărnicia și perseverența furnicilor, abilitatea lor de a se adapta la noi situații și provocări care pot apărea. Altfel spus, din această piesă, care a folosit viața furnicilor doar ca un pretext amuzant și accesibil pentru copii, s-a putut înțelege că pentru funcționarea întregului fiecare are rolul și importanța lui, indiferent de mărimea sau rangul său. Astfel, furnicile din scenetă au transmis prin jocul lor că pentru orice obstacol se poate găsi până la urmă o soluție salvatoare, dacă rezolvarea se caută împreună, în echipă. În plus, în piesă s-a accentuat într-un mod firesc și rolul rugăciunii în rezolvarea conflictelor și în găsirea soluțiilor pentru momentele dificile.
Acest spectacol, oferit de Parohia „Sfântul Nicolae”-Dintr-o zi, a dus însă bucuria și mai departe, pentru că evenimentul s-a dorit de la început a fi și unul caritabil. Astfel, toți banii obținuți din vânzarea biletelor și din donații au fost oferiți pentru a susține construirea unei case pentru copii orfani, bătrâni sau femei abuzate, ridicată de Asociația „Casa plină”. De aceea, la sfârșitul piesei, alături de părintele Vasile Ioana, parohul de la „Sfântul Nicolae”-Dintr-o zi, a urcat pe scenă, pentru a le mulțumi copiilor și celor implicați în acest spectacol, și părintele Bogdan Cristian Danu, parohul bisericii din Negrenii de Sus, jud. Teleorman, cel care este inițiatorul și inima acestui curajos proiect social al Asociației „Casa plină”.
Copiii parohiei bucureștene au înțeles miza efortului și implicării lor în acest spectacol de teatru, de aceea au răspuns cu atâta devotament și entuziasm și așteaptă deja nerăbdători noi provocări și prilejuri pentru a ajuta și a arăta că „orice ființă, oricât de mică, are rolul ei”.