Numeroși cineaști din țară și străinătate au participat, zilele trecute, la Festivalul Internațional de Film „Quo Vadis” de la Iași, unde au fost prezentate medalioane ale unor regizori români consacraţi,
Teatru și distracții în parcul Bazilescu
Pe tot parcursul verii, copiii din Bucureşti, dar și adulții au un loc unde vacanţa poate însemna şi distracţie în compania artiştilor, şi asta datorită Teatrului Excelsior. În parcul Bazilescu a început, pe 17 iunie, seria de evenimente grupate sub titlul „Vacanţa de vară cu Excelsior”, care se vor încheia în toamnă, pe 4 septembrie.
Promisiunea Teatrului Excelsior este una categorică: „În această perioadă, în fiecare sfârșit de săptămână, în parcul Bazilescu, publicul doritor va putea vedea spectacole de teatru, dans, muzică, balet, precum și proiecții de filme în aer liber. Atelierele de joacă pentru cei mici și concursurile cu premii sunt doar câteva dintre surprizele pe care vi le‑au pregătit organizatorii”, se spune în comunicatul oficial, remis redacţiei. Mai mult decât atât, programul este construit în aşa fel încât fiecare sfârşit de săptămână să fie tematic, „va avea o altă savoare și se va construi în jurul unei teme din universul copilăriei, grație unor artiști consacrați, dar și micuților aspiranți, plini de talent, care visează să ajungă vedete. Protagoniștii minifestivalului vor fi – cum altfel?! – copiii și adolescenții. Astfel, în fiecare zi de vineri, sâmbătă și duminică, Teatrul Excelsior va deveni, la fel ca și anul trecut, un tărâm al poveștii, modelat de cei mici. Vă așteptăm în număr cât mai mare să admirați talentul copiilor și tinerilor și să vă bucurați de inocența și energia copilăriei. Intrarea este liberă!”, ne îndeamnă organizatorul.
Filme și spectacole
Pentru a ne face o idee despre cum vor arăta serile de vară în parcul Bazilescu, pe perioada acestui proiect, iată ce s‑a întâmplat în primele zile: vineri, 17 iunie, de la ora 21 s‑a difuzat un film deja clasic al copilăriei mai multor generaţii: „Maria Mirabela”. Pe 18 iunie au concertat: grupul „Contrapunct”, trupa „Mezzetino” cu spectacolul „Magazinul cu jucarii”, Dinu Maxer si Andreas, iar seara s‑a încheiat cu un alt film emblematic pentru copilăria multora dintre noi, „Roşcovanul”. Ziua de 19 iunie a însemnat întâlnirea publicului cu Şcoala de canto a Ozanei Barabancea, cu grupul „Miniton”, apoi un spectacol de modă – „Fashion Show”, semnat Clara Rotescu, concert Next Star Omar Arnaout, iar seara a fost închisă de filmul „Chiriţa la Iaşi”. Ceva neobișnuit s‑a petrecut în parcul Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti (fost IOR): duminică, Constantin Brâncuşi putea fi văzut în carne şi oase făcând schiţe, pe care le dăruia spectatorilor. Desigur, nu putea fi el, dar ai fi jurat că este. Actorul care‑l juca pe Brâncuşi, un Brâncuşi murdar de praf de cărbune din cap până‑n picioare, era foarte convingător. A fost doar unul dintre momentele celei de‑a VI‑a ediţii a Festivalului Internaţional de Statui Vivante, desfăşurat în grădina Casei Cesianu și în parcurile Crângași și Alexandru Ioan Cuza, de pe 16 până pe 20 iunie. Organizator al acestui minunat eveniment cultural este Teatrul Masca, iar la această ediţie au participat peste 40 de „statui” şi 20 de invitaţi speciali din străinătate – Olanda, SUA, Israel, Macedonia, Germania, Marea Britanie, Portugalia, Rusia.
„Rugăciunea” lui Brâncuși
Nici vechea înţelepciune chineză nu a lipsit de pe alei. Filosoful Confucius (interpretat de Cosmin Creţu) scotea câte un papirus, desfăşurându‑l cu gesturi lente, hipnotice, spre public, oamenii aflând, printre altele, că „este greu să găseşti o pisică într‑o cameră întunecată, mai ales când ea nu se află acolo” şi „orice drum ai alege, urmează‑l din toată inima”. Lângă fiecare personaj se afla un banner explicativ, iar unii actori interacţionau cu publicul. Una dintre statui a fost „Rugăciunea” – creată de Brâncuși ca o statuie pentru mormântul unui avocat din Ploiești. „Rugăciune” este de fapt un recviem dedicat amintirii și puterii de a nu uita, statuia fiind însufleţită de Florentina Panait. Alte personaje au fost: „Troll îndrăgostit” ( Alex Floroiu) – „În mitologia nordică, Trollul este o ființă supranaturală, care trăiește departe de oameni, ascuns în pesteri adânci. Trollul nostru este însă drăguț și simpatic și vrea musai să se însoare”, explica bannerul de lângă artist, „Balerina” (Virginia Vasilache) – „O balerină este trădată în dragoste și dansul ei este trist și disperat. Va putea trece peste, va putea fi iar balerina de altădată?”, „Chelnerul” ( Gabriel Blodoi) – „Un chelner beat care știe step? Nimic mai simplu! Iată!”, „Frida Kahlo” (Dora Iftode) –„Frida Kahlo, pictorița sud‑ americană, țintuită într‑un scaun în urma operațiilor multiple suferite după cumplitul accident, pictează și retrăieste clipele fericirii trecute!”, „Chaterine” (Lavinia Cosma) – „Îndrăgostită nebunește de Heathcliff, Catherine se hotărăște să‑i scrie cea mai frumoasă scrisoare de dragoste și își imaginează ca el este acolo, că o ia în brațe, că dansează împreună, că lumea pare și este nespus de frumoasă!”