Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, la centenar
Centenarul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău a fost celebrat, duminică, 22 mai, prin proiecţia, la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), a documentarului „O scenă a memoriei”, de Petru Hadârcă. La eveniment au fost prezenţi ministrul culturii, Lucian Romaşcanu, preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, şi ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, informează Agerpres. Printre personalitățile care au avut intervenţii surprinse în documentar se numără Ion Caramitru, Constantin Dinulescu, Vladimir Beşleagă, Mihai Cimpoi, Larisa Turea, Vitalie Rusu, Viorica Chircă, Ludmila Iachim, Dina Cocea, Ninela Caranfil.
„Noi ne-am născut, vorbim româneşte, scriem aşa, ni se pare natural. Pentru dânşii a fost o luptă, iar această luptă trebuie cunoscută şi de partea aceasta a Prutului, pentru că, în afară de a ne aduce mai aproape, dacă e nevoie, este şi un soi de mobilizare pentru noi, care credem că avem totul garantat”, a afirmat ministrul culturii. Preşedintele ICR a spus că documentarul este „o mărturie, o parte din istoria culturii româneşti. Cred că este foarte important să reuşim să fie cunoscută de cât mai mulţi, aşa cum a fost ea”. Ambasadorul Republicii Moldova a apreciat că acest film este o „extraordinară călătorie prin istorie, o călătorie de 100 de ani care ne aduce o dată în plus în faţa unui adevăr ştiut de noi toţi”.
Primul teatru permanent de repertoriu, finanţat din bani publici la Chişinău, a fost Teatrul Naţional de limbă română, înfiinţat la 6 octombrie 1921 de Guvernul român.