Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Tehnologii şi inovaţii actuale pentru patrimoniul cultural
Între 16-18 octombrie, la Centrul ASTRA pentru Patrimoniu din Muzeul în aer liber, din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, va avea loc ediţia a III-a a seminarului şi atelierului internaţional „Tehnologii şi inovaţii actuale pentru patrimoniul cultural“. Participă 17 lectori din ţări ca Austria, Italia, Norvegia, Ungaria, Marea Britanie, Franţa şi România alături de peste 50 de specialişti români în conservarea şi cercetarea patrimoniului cultural.
Tema abordată în ediţia din acest an a seminarului şi atelierului internaţional „Tehnologii şi inovaţii actuale pentru patrimoniul cultural se axează pe „Tehnologii avansate pentru diagnosticarea, prezervarea şi managementul artefactelor istorice şi arheologice din pergament, piele şi textile“.
La manifestare participă 17 lectori din ţări ca Austria, Italia, Norvegia, Ungaria, Marea Britanie, Franţa şi România, alături de peste 50 de specialişti români în conservarea şi cercetarea patrimoniului cultural. Evenimentul este organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Textile Pielărie, sucursala Cercetare Pielărie-Încălţăminte, Bucureşti împreună cu Asociaţia Română „Ştiinţă şi Patrimoniu Cultural în Conexiune“ şi Centrul de Pregătire a Conservatorilor şi Restauratorilor, Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu.
Conservarea şi restaurarea bunurilor culturale
În cadrul atelierului vor fi dezbătute pe larg subiecte de interes major din domeniul patrimoniului cultural. Aici va fi prezentat în premieră noul instrument automat denumit „imageMHT“. Este vorba despre o ustensilă de ultimă generaţie şi extrem de utilă în studiul bunurilor culturale din pergament şi piele. Totodată, în acelaşi cadru va fi prezentat publicului şi un dozimetru MEMORI, un dispozitiv esenţial în păstrarea îndelungată a bunurilor din patrimoniului cultural.
„Cei prezenţi la seminar vor avea ocazia să asculte prelegerile susţinute de către lectori din ţară şi din străinătate. Discuţiile se vor axa, printre altele, pe conservarea şi restaurarea bunurilor culturale din pergament, piele şi textile, în contextul dezvoltării tehnicilor şi metodelor de cercetare a patrimoniului cultural“, a declarat Andrea Bernath, expert conservare bunuri culturale CNM ASTRA, conform unui comunicat transmis de biroul de presă al instituţiei.