Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Theodor Aman, omagiat la Muzeul Satului
Sala “Victor Ion Popa” a Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” a găzduit pe data de 23 martie un eveniment de celebrare a 183 de ani de la naşterea pictorului şi graficianului Theodor Aman, întemeietor al primelor şcoli de arte frumoase din Bucureşti şi Iaşi.
Theodor Aman (1831-1891) a fost un artist plurivalent, abordând de-a lungul vieţii mai multe zone ale artelor plastice: desen, acuarelă, pictură, gravură, sculptură, iar în privinţa tematicilor de asemenea s-a simţit atras de tematici variate – peisaje, portrete, nuduri şi natură moartă.
După o copilărie petrecută la Craiova, în compania fraţilor săi, a intrat la Şcoala Centrală din Craiova, apoi a venit în Bucureşti, unde a studiat la Colegiul Sfântul Sava, unde l-a avut ca profesor de desen pe Carol Wallenstein – austriac de origine croată, care a condus în perioada 1837-1859 Muzeul Naţional de Istorie Naturală, ce-şi avea pe atunci sediul la liceul „Sf. Sava”.
Evenimentul dedicat lui Theodor Aman nu este unul singular, ci se înscrie în seria programul „Mari Personalităţi ale României”, care cuprinde rememorarea activităţii a mai multor repere din zone diferite, precum artă, etnografie, folclor, literatură. În cadrul acestui program au mai fost „trataţi” şi Alexandru Macedonski, Lucian Blaga, Camil Petrescu, Dimitrie Cantemir, George Coşbuc, Păstorel Teodoreanu, Nicolae Labiş. (Dan Cârlea)