Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Educaţie și Cultură Cultură „Transilvania Fest“ la Cluj-Napoca

„Transilvania Fest“ la Cluj-Napoca

Data: 20 Septembrie 2013
Aproximativ 150 de producători locali şi meşteşugari participă, în acest sfârşit de săptămână, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, la cea de-a VIII-a ediţie a „Transilvania Fest“.
 
Programul festivalului include parade ale portului popular, cu peste 300 de artişti din toată ţara, în Piaţa Unirii şi pe Bulevardul Eroilor, programe artistice susţinute de ansambluri folclorice şi renumiţi solişti de muzică populară, Festivalul de Joc Fecioresc, cu peste 20 de formaţii de dansatori din Transilvania, şi demonstraţiile culinare ale invitatului Paul Bloomfield, cunoscut chef londonez, pasionat de Transilvania. Acestuia i se vor alătura Boysie James Kevill şi o echipă de voluntari de la Oxford School of Hospitality Management. Pe lista preparatelor culinare se află gnocchi, cârnăciori tradiţionali cu varză kale şi salată de fasole, tocană românească de miel, tartă de măr şi afine şi tortul de trandafiri cu gem de zmeură şi fistic.
 
Pentru copii au loc spectacole de teatru de păpuşi, demonstraţii educative şi ateliere de lucru atractive.
 
Vizitatorii pot achiziţiona produse naturale precum miere, fructe în miere, caş maturat, sucuri şi siropuri, uleiurile presate la rece cu diferite mirodenii - piper roşu, cimbru, busuioc sau ardei iute - dulceţuri, gemuri, ceaiuri, patiserie după reţete ca la bunica acasă, vinuri de podgorii şi de casă, preparate din carne afumate şi murături puse artistic în borcane.
 
„Obiectivul festivalului este de a promova micii producători din judeţ, tradiţia, valoarea, cultura şi turismul transilvănean. Festivalul susţine comunităţile locale şi pe cei interesaţi de promovarea produselor autohtone. Programul evenimentului aduce în atenţia publicului modul de viaţă tradiţional şi formele contemporane de implicare în comunitate. Transilvania Fest este şi un eveniment orientat spre ocrotirea mediului înconjurător“, a spus Ramona Moldovan, directorul Asociaţiei Transilvania Fest. Festivalul a debutat în 2005 ca Turda Fest, fiind organizat de Fundaţia Raţiu şi ulterior de Asociaţia Transilvania Fest. În acest an, s-au implicat în organizare şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj prin Asociaţia „Produs de Cluj“ şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Festivalul se va desfăşura sub înaltul patronaj al Alteţelor Regale Principesa Margareta a României şi Prinţul Charles de Wales.