Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Tudor Arghezi, tipograf și ziarist
Casa Memorială „Tudor Arghezi”, de pe strada Mărţişor, prezintă o latură mai puțin cunoscută a marelui scriitor, cea de tipograf și ziarist, în cadrul unei expoziții care prezintă desene semnate de Francisc Șirato, imprimate după o serie de plăci tipografice de zinc existente în colecția casei. Toate lucrările sunt expuse în mod sugestiv în tipografia din curtea Casei Mărțișor, unde Arghezi și-a desfășurat o bună perioadă de timp activitatea de tipograf.
Pe lângă binecunoscuta activitate de scriitor, Arghezi s-a remarcat, de-a lungul vieții, și prin activități tipografice. Debutul a avut loc în anul 1904, cu revista „Linia dreaptă” pentru care a dat toate indicațiile necesare tipăririi, a stabilit tipul de literă și formatul paginii și, ulterior, au urmat multe alte publicații. Expoziția „Tudor Arghezi, tipograf și ziarist” aduce în atenţie desenele publicate în paginile revistei „Cronica”, al cărei director era Tudor Arghezi. Majoritatea imaginilor expuse apar pe coperta revistei săptămânale și ilustrează articolul din deschiderea fiecărui număr, articol scris, de cele mai multe ori, chiar de către Tudor Arghezi.
Muzeograful Dorothea Nicolescu susţine că este fascinant modul în care se completează gazetarul cu ilustratorul, în exprimarea unei idei, prin manifestări artistice diferite, cea plastică și cea a cuvântului, totul devenind posibil prin „miracolul” tipografiei, acest meșteșug atât de drag lui Arghezi.
Expoziția poate fi vizitată fizic, dar imaginile expuse pot fi vizionate și în format electronic, pe site-ul www.mnlr.ro, la secțiunea expoziții online. Aici se găsesc și detalii legate de activitatea publicistică a lui Tudor Arghezi, dar și despre pasiunea sa pentru tipografie. (A. D.)