Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Un nou manual de Istorie Bisericească Universală
La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut de curând primul volum al manualului de Istorie Bisericească Universală pentru facultățile de teologie din Patriarhia Română. Lucrarea face parte din colecția „Cursuri, manuale și tratate de Teologie Ortodoxă” și a fost elaborată de un colectiv de profesori de specialitate coordonat de pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță.
Volumul I al manualului de Istorie Bisericească Universală acoperă, pe parcursul a peste 700 de pagini, evenimentele petrecute de la întemeierea Bisericii până la anul 1054. Între cercetătorii care au contribuit la alcătuirea acestei lucrări științifice de înaltă ținută academică se numără pr. prof. dr. Daniel Benga (Facultatea de Teologie Ortodoxă din București; Institutul de Teologie Ortodoxă din München), pr. prof. dr. Nicolae Chifăr (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu), pr. prof. dr. Ioan Vasile Leb (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj‑Napoca), pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu (Facultatea de Teologie Ortodoxă din București), precum și preotul profesor dr. Adrian Gabor (†2 iunie 2017), de la a cărui mutare la Domnul s‑au împlinit de curând 2 ani.
Tipărirea volumului „Istoria Bisericească Universală” se înscrie în proiectul de aducere la zi și reeditare a manualelor pentru disciplinele de studiu de la facultățile de teologie ortodoxă din cadrul Patriarhiei Române, inițiat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cuprinsul întocmit de colectivul de autori respectă programele analitice adoptate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru această disciplină. Munca de cercetare a început în toamna anului 2012, iar autorii și‑au propus prezentarea și analizarea evenimentelor istorice într‑un stil „narativ, utilizând terminologia curentă în Biserica noastră, fără neologisme și, mai ales, niciodată polemic”. În Cuvântul înainte, pr. prof. dr. Viorel Ioniță, coordonatorul manualului, amintește de moștenirea pe care am primit‑o de la marii profesori de teologie ai secolului 20, pe care avem datoria să o oferim studenților de astăzi și de mâine înnoită cu fidelitate: „În procesul de elaborare a acestui manual, membrii comitetului au ținut mai întâi să aducă un omagiu înaintașilor lor, autorii manualului de Istorie Bisericească Universală în uz până în prezent, respectiv: pr. prof. univ. dr. Ioan Rămureanu (1910‑1988), pr. prof. univ. dr. Milan Șesan (1910‑1981) și pr. prof. univ. dr. Teodor Bodogae (1911‑1994), a căror contribuție au completat‑o în lumina rezultatelor cercetării din ultimele decenii. Comitetul de elaborare a noului manual de Istorie Bisericească Universală a fost foarte afectat de trecerea la cele veșnice a colegului pr. prof. univ. dr. Adrian Gabor, în ziua de 2 iunie 2017, care, până în vara acelui an, predase coordonatorului proiecte de texte la unele dintre capitolele pe care le alesese”.
Primul mileniu creștin a fost periodizat în 7 mari capitole, fiecare temă având la final o bogată bibliografie în limba română și în limbi de circulație internațională, care trimit cititorul la o aprofundare a studiului. După noțiunile introductive în Istoria Bisericească Universală (cap. 1) sunt descrise pe larg evenimentele și personalitățile care au marcat evoluția Bisericii creștine de la întemeiere și organizare (cap. 2). În continuare sunt prezentate persecuțiile împotriva creștinilor din partea autorităților romane (cap. 3), precum și situația Bisericii creștine pe parcursul primelor trei secole după Hristos și la începutul secolului al IV‑lea (cap. 4), în epoca împăratului Constantin cel Mare și a urmașilor săi (cap. 5) și în perioada Sinoadelor Ecumenice (cap. 6). Ultimul capitol este dedicat dezvoltării culturii și misiunii Bisericii în secolele VIII‑XI, încheindu‑se cu schisma de la 1054. În loc de concluzii, pr. prof. dr. Viorel Ioniță prezintă o privire retrospectivă asupra istoriei Bisericii pe parcursul primului mileniu creștin.
Manualul de Istorie Bisericească Universală se încheie cu prezentarea în anexă a unei liste cronologice de episcopi, arhiepiscopi, patriarhi, regi și împărați, întocmită de asist. dr. Sebastian Nazâru, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
Elaborat cu multă acribie, completat de un aparat critic temeinic și de o bibliografie riguroasă, acest nou volum din colecția de „Cursuri, manuale și tratate de Teologie Ortodoxă” se impune ca etalon în cercetarea științifică a Istoriei Bisericii creștine. Specialiștii vor regăsi argumente bine documentate prezentate într‑o metodologie de nivel academic, iar cititorii interesați de cunoașterea evenimentelor care au marcat primul mileniu creștin vor avea acces facil la informații datorită periodizării exacte și a prezentării faptelor și personalităților într‑un stil accesibil tuturor nivelurilor de cultură.