Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Vacanță la Muzeul Ţăranului Român
„Vrem și noi în vacanță cu voi!” - acesta este sloganul sub care se derulează, anul acesta, atelierele de la Muzeul Național al Țăranului Român (MNŢR), din cadrul proiectului „Vacanța la MȚR”. Până în 29 iulie, în fiecare zi, de luni până vineri, copiii pot participa la ateliere care mai de care mai interesante. Sunt ateliere de animație, de construit jurnale de vacanță, de croit, de povești, dar și de radio.
„Vacanța la MȚR” este un proiect devenit tradiție deja și un motiv de bucurie pentru cei mici, în perioada de vară. În funcție de atelier, vârsta minimă de participare variază între 5 şi 7 ani. Pe copii îi așteaptă o lume a poveștilor, a culorilor și a meșteșugurilor tradiționale. Raluca Minoiu, coordonatoarea acestui proiect, afirmă că „atelierele oferă copiilor o varietate educațională. Cei mici au de învățat de la meșteșuguri tradiționale la îndeletniciri moderne, precum animația și vorbitul la radio. Anul acesta propunem un timp al vacanței în care să vii, să te întâlnești cu poveștile, cu sunetele, ațele și araceturile, cu jocul, cu tine copil sau aproape adolescent. Îndrăznește! Și pentru că avem timp, vom face totul pe-ndelete. Adică vii de dimineață la noi, nici prea devreme, că în vacanță e și timpul sculatului târziu, lucrăm pe o anumită temă, ne mâncăm pachețelul adus de acasă și mai tragem o tură de vacanță mețeristă, până pe la unu-două. Și a doua zi continuăm ce am început cu o zi în urmă. Cum spuneam, pe-ndelete! Cu ce ne vom ocupa timpul? Cu realizat filme de animație și jurnale vizuale, cu crearea de instalații de artă contemporană, dar și de sperietori, cu umbre pe pereți și teatru de masă, cu dramatizarea de povești, dar și cu a-ți spune propria poveste, cu sunete la radio, cu ațe și războaie de țesut și culori”.
La atelierele de creativitate, copiii se lasă ghidați de sfaturile coordonatoarei Ana Petrovici-Popescu, care spune că întâlnirea cu jocurile și poveștile de la MȚR reprezintă pentru copii o experiență de cunoaștere și de dezvoltare. Un alt tip de atelier din cadrul proiectului „Vacanța la MȚR” este cel de radio, susținut de Monica Chiorpec, muzeograf la MNȚR și redactor la Radio România Internațional. Pasionații de jurnalism vor avea ocazia să redacteze materiale radiofonice cu tematici și subiecte specifice muzeului, să își exerseze improvizația la microfon, dicția și exprimarea orală și să se familiarizeze cu utilizarea programelor de editare și prelucrare de sunet.
Copiii se vor putea bucura de atelierele de la MNŢR până la sfârșitul lunii iulie, perioadă în care cei mici se vor putea juca și învăţa lucruri noi într-un mod distractiv. Programul complet al atelierelor și informaţii despre înscrieri găsiţi la adresa www.muzeultaranuluiroman.ro sau puteţi suna la numărul de telefon 0723.086.178. (A. D.)