La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Ziua mondială a teatrului, marcată și în România
În întreaga lume a fost celebrată, ieri, 27 martie, Ziua mondială a teatrului, sărbătoare instituită la Viena, în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru, cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic. La București, această zi a fost marcată prin spectacole de teatru, premiere, expoziţii, conferinţe şi întâlniri tematice.
Teatrul Naţional Bucureşti a găzduit conferinţa de închidere a Proiectului „Expoziţie inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecţia Muzeului TNB”, din cadrul Programului RO-CULTURA, precum și vernisajul expoziției cu cele 38 de bunuri culturale restaurate în cadrul proiectului. La Teatrul Odeon a avut loc spectacolul-lectură „Mareşala”, în regia Alinei Nelega, bazat pe romanul interbelic al Marioarei Voiculescu. La Teatrul Bulandra a fost organizată o conversaţie-eveniment, în cadrul programului „Întâlnire în două acte”, iniţiat în 2021 în parteneriat cu UNATC „I. L. Caragiale”, invitați fiind regizorii Yuri Kordonsky şi Andrei Şerban. De asemenea, la Mall-Vitan din Bucureşti a fost vernisată expoziția de fotografie „Partea nevăzută a teatrului. O incursiune în culisele Teatrului Nottara”, semnată de Andrei Gîndac, ce poate fi vizitată până în 9 aprilie 2023.
Ziua mondială a teatrului a fost marcată și în mijlocul elevilor, printr-o serie de evenimente organizate de Teatrul de Comedie, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, între care conferința „Festivalurile de teatru, de ce ne plac, de ce nu ne plac?”, susținută de scriitorul şi dramaturgul Matei Vişniec.