Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Descoperiri de excepţie la Măgura Gorgana, prezentate la ICR
Descoperirile arheologice din satul preistoric de la Măgura Gorgana, din comuna Băneasa, judeţul Giurgiu, ce face obiectul unui proiect internaţional de cercetare, vor fi prezentate pe 9 decembrie, la Institutul Cultural Român (ICR), potrivit unui comunicat. În cadrul programului „Întâlniri şi (re)întâlniri la ICR“, următoarea conferinţă, de pe 9 decembrie, va fi dedicată proiectului iniţiat în 2002, la Măgura Gorgana, de Institutul Arheologic de la Berlin şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ din Bucureşti. Cercetătorii români şi germani şi-au propus atunci să studieze sistematic, vreme de 10 ani, satul preistoric de la Măgura Gorgana, pentru a reconstitui lumea culturii neolitice Gumelniţa, una dintre cele mai strălucite civilizaţii din ultima jumătate a mileniului al V-lea î.Cr.
Svend Hansen, director adjunct al Institutului Arheologic de la Berlin, va susţine la ICR conferinţa cu titlul „Pietrele vorbesc. O aşezare centrală din mileniul al V-lea î.Cr. Jurnal de săpătură 2002-2008“, în care va prezenta rezultatele de până acum ale proiectului internaţional fără precedent în România. Pe lângă prezentarea sa, vor interveni în discuţie membrii echipei româneşti: Alexandru Vulpe, profesor doctor şi membru corespondent al Academiei Române, Meda Toderaş, Daniel Spânu şi Cristina George, restauratoarea obiectelor descoperite. Prezentarea va fi însoţită de expunerea unor imagini - desene şi fotografii - şi a unor obiecte descoperite de-a lungul anilor: mici statuete, amulete, vase, arme, obiecte de uz cotidian, de o mare valoare ştiinţifică şi de patrimoniu.