Centrul Cultural „Socrate” al Parohiei Miroslava II cu hramul „Duminica Sfinţilor Români” şi-a deschis în această săptămână porţile pentru primele activităţi dedicate copiilor. Pentru început,
Activitatea didactică din on-line, monitorizată
În contextul în care toate unităţile de învăţământ preuniversitar din Capitală şi din alte oraşe din ţară au intrat în scenariul roşu, al învăţării exclusiv on-line, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a reiterat recomandarea ca orele să fie scurtate şi a reamintit că doar munca prestată va fi şi remunerată. Totodată, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a anunţat că activitatea didactică din on-line va fi monitorizată.
Încă de luni, reprezentanţii ISMB au reamintit faptul că instituţia recomandă ca orele derulate pe diferite platforme de internet să fie reduse, întrucât capacitatea de concentrare este diferită de cea de la clasă. „Recomandarea noastră a fost să se micşoreze ora de curs în on-line, însă deciziile temporare de modificare a timpului alocat se iau la nivelul unităților de învățământ”, a declarat inspectorul școlar general adjunct, Liliana Toderiuc, potrivit edupedu.ro. Aceasta a precizat că va fi remunerată doar munca prestată, iar cadrele didactice care refuză să predea on-line vor răspunde în faţa comisiilor de disciplină ce pot fi constituite la nivelul fiecărei şcoli.
Organizarea cât mai eficientă a procesului educaţional, dar şi monitorizarea activităţii didactice au făcut obiectul discuţiilor dintre ministrul educaţiei, Monica Anisie, şi reprezentanţii principalelor sindicate din învăţământ. „În cadrul întâlnirii s-a decis monitorizarea, de către reprezentanţii sindicatelor din cadrul fiecărui judeţ/municipiul Bucureşti, împreună cu inspectoratele şcolare şi conducerile unităţilor de învăţământ, a activităţilor didactice atât în sistem on-line, cât şi faţă în faţă şi asigurarea consilierii cadrelor didactice în vederea îmbunătăţirii actului educaţional”, informează MEC, într-un comunicat. S-a decis și realizarea unei declaraţii-angajament ce urmează a fi asumată de către cadrele didactice, elevi şi părinţi, document ce vizează protejarea dreptului la imagine atât pentru profesori, cât şi pentru elevi.
Potrivit Agerpres, ministrul Anisie a subliniat că este necesar ca toţi factorii implicaţi în procesul educaţional să fie pregătiţi pentru ca predarea on-line să se deruleze în cele mai bune condiţii, atâta timp cât situaţia epidemică o impune: „Dacă din punct de vedere epidemiologic există vreun risc, acest lucru trebuie să ni-l spună reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru a nu pune în pericol nici elevii, nici cadrele didactice. În situaţia respectivă, trebuie să ne pregătim pentru a preda în sistem on-line atâta timp cât este necesar. (...) Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţia profesorilor, încă de la începutul anului şcolar, repere metodologice pentru fiecare disciplină în parte şi pentru fiecare nivel, prin urmare, există un suport atât pentru profesori, cât şi pentru elevi”.
Regulile de desfăşurare a procesului educativ în sistem on-line a fost reglementat prin Ordinul Ministrului Educației nr. 5545/2020 din 10 septembrie și prevede: profesorii pot acorda note elevilor fără să mai ceară acordul părinților, elevii primesc absenţe dacă nu participă la lecţiile on-line, înregistrarea cursurilor predate on-line este interzisă, iar părinții pot participa la ore cu elevii minori.
Regulamentul mai prevede că „sarcinile de lucru trebuie să fie creative, să nu conducă la pierderea interesului elevilor față de învățare, la oboseală fizică și emoțională, la reducerea timpului destinat unor activități recreative, familiale sau comunitare, inclusiv a timpului destinat somnului, alimentației etc.”.
Toate regulile privind derularea şcolii on-line pot fi consultate aici.
(Oana Nistor)