Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Admitere la liceu fără Evaluare Naţională
Metodologia de înscriere în clasa a IX-a a elevilor care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III, respectiv medalia de aur, argint sau bronz la competițiile internaționale recunoscute de Ministerul Educației a fost publicată miercuri, 6 martie, în Monitorul Oficial. Prevederile documentului se aplică pentru admiterea la liceu în anul școlar 2024-2025.
Olimpicii din promoţia curentă pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a „într-un singur județ, fără susținerea evaluării naționale și fără susținerea probelor de aptitudini, respectiv a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, și, respectiv, fără a li se calcula media de admitere”. Ordinul se aplică şi în cazul liceelor militare cu condiţia ca absolvenţii să susţină şi să fie declaraţi „admis” sau „apt” la probele eliminatorii.
Potrivit documentului, înscrierea și repartizarea olimpicilor se realizează până la data de 31 august 2024, dosarele urmând să fie depuse la inspectoratele şcolare judeţene. Cererile absolvenţilor de gimnaziu vor fi însoţite de documente doveditoare pentru performanţa obţinută precum diplomă, foaia matricolă, dar şi fişa medicală şi cartea de identitate.
Elevii vor fi înscrişi peste numărul maxim de elevi dintr-o clasă în funcţie de „corespondența specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale cu filiera/ profilul/ specializarea/ domeniul de pregătire profesională”.
Potrivit Metodologiei, sunt 52 de olimpiade şi concursuri naţionale şi 23 de olimpiade şi concursuri internaţionale. (O. N.)