Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul
Calendarul evaluărilor naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a
Pe parcursul lunii mai, elevii claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a vor participa la evaluările naţionale, potrivit Ordinului Ministrului Educației publicat în Monitorul Oficial. Astfel, elevii de clasa a II-a vor susține testarea națională în perioada 13-17 mai, cei de clasa a IV-a între 21 și 23 mai, iar elevii claselor a VI-a în zilele de 28 și 29 mai.
Elevii vor fi evaluaţi la cunoştinţele de „Limbă şi comunicare”, respectiv „Matematică şi Ştiinţele naturii”. Testele verifică, între altele, abilitățile de bază de scris şi citit, nivelul de înţelegere a textului scris şi a textelor la prima vedere, precum şi competenţele de matematică.
În luna iulie a anului trecut, ministrul educaţiei, Ligia Deca, a lansat un apel cadrelor didactice pentru a valorifica mai mult rezultatele acestor evaluări. „Pentru anul școlar 2023-2024, voi face un apel la cadrele didactice din România să valorifice mai mult evaluările la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Acest efort de evaluare trebuie să fie urmat de adaptarea predării, de discuții cu părinții și de activități remediale”, a spus Ligia Deca.
Rezultatele obținute la evaluările naționale nu se afișează și nu se notează în catalogul clasei, ci sunt valorificate, spune ministerul, la nivelul unității de învățământ „prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde aceasta se impune”.
Fostul ministru al educaţiei, Mircea Miclea, cel care a introdus verificările la nivel naţional a competențelor fundamentale dobândite la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a IV-a, spunea că rolul lor este acela de a-i „identifica din timp pe cei care vor avea probleme la Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a sau vor avea probleme la testele PISA”. (O. N.)