Fiecare copil, indiferent de culoare, rasă, limbă, sex sau religie, are dreptul, între altele, la protecţie, îngrijire, odihnă şi recreere, educaţie, sănătate şi informare. Statul, prin instituţiile sale, fam
Ce înseamnă digitalizarea administrației publice
Digitalizarea serviciilor publice reprezintă principala reformă pe care țările dezvoltate o aduc interacțiunii dintre stat și cetățeni. Accesul și utilizarea tehnologiilor digitale au mai multe avantaje, schimbând fundamental modul în care funcționează democrația, deschizând noi spații și platforme de implicare și transformând cetățenii din beneficiari pasivi în participanți activi, care pot ajuta la identificarea soluțiilor şi la provocările guvernării.
Autoritatea de digitalizare a României, împreună cu guvernul, unităţile teritoriale şi centrale, a adoptat deja o politică publică de e-guvernare, precum şi un plan de transformare digitală pentru următorii ani. Mai multe proiecte strategice de digitalizare sunt implementate sau se vor implementa în viitor:
- Interoperabilitatea - proiectul anului 2020, care va favoriza accesul la date al cetăţenilor, iar diversele instituţii cu care cetăţenii interacţionează vor putea schimba date între ele, fără a constrânge cetăţeanul de a refurniza date pe care chiar statul le furnizează.
- Identificarea digitală - va oferi mecanisme sigure de identificare şi va facilita, de asemenea, interacţiunea cetăţeanului cu instituţiile publice.
- Platforme digitale de interactiune între cetăţeni şi instituţiile locale şi autorităţile centrale, platforme prin care cetăţenii vor avea acces la informaţii în mod rapid.
- Plata taxelor.
- Cartea electronică de identitate.
- Access la dosarul electronic medical.
- Access la dosarul medical.
Diverse proiecte de smart city şi smart village sunt, de asemenea, implementate, punându-se accent pe oferirea de noi servicii care vor îmbunătăţi viaţa comunităţilor: transport inteligent, calitatea aerului, managementul deşeurilor, iluminat inteligent, siguranţă şi securitate în rândul cetăţenilor.
Digitalizarea are un scop clar, acela de a facilita viaţa şi încrederea cetăţenilor săi, de a înlesni legătura dintre cetăţeni şi administraţie şi de a favoriza creşterea serviciilor oferite de administraţia publică şi de a dezvolta economic comunităţile.
Digitalizarea trebuie susţinută prin creşterea gradului de competenţe digitale atât la nivelul cetăţenilor, cât şi al administraţiei publice. Astfel, statul român va susţine acest demers prin crearea de centre de incluziune digitală. Acest demers va facilita rata de adopţie a serviciilor digitale oferite de stat, va ameliora rata şomajului în rândul anumitor categorii sociale.
Procesul de transformare digitală pune oamenii pe primul loc, fiind orientat către cetăţean şi nevoile sale, o societate deschisă și democratică. În plus, toate investiţiile de digitalizare făcute în România vor genera o creştere a competitivităţii noastre ca ţară şi o îmbunătăţire a eficienţei economice.
(Pagină realizată în parteneriat cu ANIS)