În primele două luni ale anului şcolar, incidenţa violenţei a fost de două ori mai mare în rândul elevilor din ciclul primar faţă de cei de gimnaziu şi de patru ori mai mare comparativ cu adolescenţii,
Evaluarea Naţională: 82,3% dintre elevi au luat note peste 5
La Evaluarea Naţională s-a înregistrat „un maxim absolut” de promovabilitate din ultimii 10 ani, respectiv 82,3%, după cum a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Totuşi, această rată de promovare trebuie analizată în context, subiectele din acest an fiind „raportate la perioada pandemică, pe care au traversat-o elevii”.
Rezultatele Evaluării Naţionale mai confirmă un fapt îngrijorător, subliniat de către ministrul de resort, respectiv „slaba calitate a educației în mediul rural - au fost medii sub 5 de trei ori mai multe decât în urban”, respectiv doar 40% dintre elevii din mediul rural au promovat examenul.
Au fost prezenți la examenul de evaluare naţională 144.494 de elevi, cu 25.000 mai mult decât anul trecut, iar 122.166 de elevi au luat medii peste 5 înainte de contestații. La limba română, cu note peste 5 au fost notaţi 85,9% dintre elevi (față de 84% anul trecut), iar la matematică 77,5% dintre copii (față de 67,4% anul trecut). Medii de 10 sunt în total 221, iar pe discipline au fost înregistrate următoarele note de 10: Limba română - 810, Matematică - 2.966.
Pe judeţe, cele mai mari procente de promovabilitate au fost obţinute la Cluj - 92,7%, urmat de București - 91,6% și Brăila - 91%. La polul opus, cele mai slabe rezultate au fost obţinute de elevii din judeţul Teleorman - 71,8 %.
„Faptul că anul acesta nu au fost întreruperi ale școlii şi s-au eliminat conținuturile care s-au predat în momentul când școlile au fost închise în perioada pandemiei au făcut ca rezultatele de anul acesta la Evaluarea Națională să fie mai bune”, a apreciat ministrul Sorin Cîmpeanu. El a subliniat, totodată, că la aceste note au mai contribuit şi „adaptarea programei, inclusiv prin eliminarea din programa de examen a materiei din ultimul semestru al clasei a VIII-a”, dar și „orele remediale, care, cel puțin în ultimele luni, s-au putut realiza într-o manieră mai eficientă”.
Candidaţii nemulţumiţi de note mai pot depune contestaţii şi astăzi, în intervalul orar 8:00-12:00, putând fi transmise şi prin mijloace electronice. Aceştia trebuie să fie, însă, conştienţi de faptul că „nota acordată, ca urmare a soluţionării contestaţiei, poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere”.
Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate în data de 30 iunie. (O. N.)
Referitor la modul de organizare a Evaluării Naţionale, ministrul a apreciat că „a fost mult mai bine decât anul trecut, s-au înregistrat mult mai puţine incidente”.
Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial. (C. Z.)