Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Fonduri nerambursabile pentru combaterea violenţei din şcoli
Peste un milion de euro va fi acordat organizaţiilor neguvernamentale care vor dezvolta şi implementa proiecte pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar. Programul SAVE („School Anti-Violence Ecosystem”) este derulat de Fundaţia World Vision România, cofinanţarea fiind asigurată de la bugetul Uniunii Europene. Rata de finanţare pentru ONG-urile care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural, oraşele mici sau mediile dezavantajate este de 100%.
ONG-urile locale vor derula campanii de conştientizare implicând în special copiii şi părinţii, care vor primi şi informaţii cu privire la drepturile copilului, tipurile de violenţă şi efectele pe care le produc asupra copiilor (fizic şi psihic), instituţiile abilitate să intervină, mecanismele şi serviciile locale pentru protecţia copilului.
O altă componentă este aceea de instruire şi formare a cadrelor didactice şi a personalului din unităţile de învăţământ cu privire la „modul de prevenire, depistare, răspuns şi referire a cazurilor de violenţă împotriva copiilor”. De asemenea, vor exista şi schimburi de idei şi bune practici „cu implicarea, în special, a profesorilor, experţilor din alte ONG-uri şi instituţii publice relevante cu rol în protecţia şi/sau educaţia şcolară”.
În anul 2024, prin intermediul programului se vor acorda 20 de granturi mari, în valoare de 30.000 de euro, „pentru proiectele desfășurate pe o perioadă de 7-18 luni”, și 20 de granturi medii, în cuantum de 15.000 de euro, pentru proiecte a căror durată de desfăşurare va fi între 4 şi 9 luni. De asemenea, în anii 2025 și 2026 se vor atribui încă 30 de granturi mici, în valoare de 5.000 de euro.
Potrivit Fundaţiei World Vision România, pentru a putea participa la acest proiect, ONG-urile trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să fie înființate în România de cel puțin un an (respectiv 15 mai 2023); să aibă o medie a veniturilor pe ultimii 3 ani fiscali încheiați de maximum 250.000 de euro/an; să își desfășoare activitatea în mediul rural, în orașe mici sau în medii dezavantajate; să vizeze domeniul protecției copilului sau al educației școlare.
Nu se solicită cofinanțare din partea ONG-urilor selectate, rata de finanțare fiind de 100%.
Prin programul „School Anti-Violence Ecosystem” se doreşte să se ajungă la minimum 100.000 de beneficiari: 60.000 de copii din mediul școlar preuniversitar, 30.000 de părinți ai copiilor incluși în proiect, 8.000 de cadre didactice și personal din unități de învățământ preuniversitar, respectiv 2.000 de experți din ONG-uri și instituții relevante.
„Școala ar trebui să fie un mediu sigur, unde protecția și siguranța copiilor sunt o prioritate, însă violența de orice fel este tot mai prezentă în școli. În anul școlar 2021-2022 au fost raportate 9.741 de acte de violență, cu 2.000 mai multe decât în anul școlar 2019-2020. Copiii sunt victime sau martori la cazuri de violență și bullying în școlile unde învață: 1 din 5 copii spune că violența e prezentă în școală mult sau foarte mult”, au transmis reprezentanţii World Vision România.
Puşi în faţa unui caz de abuz, peste jumătate dintre elevii participanţi la un sondaj au declarat că ar vorbi cu profesorul-diriginte, o treime ar vorbi cu colegii apropiați sau cu directorul școlii și doar un sfert ar vorbi cu părinții. Un procent mai mic (puțin peste 20%) ar vorbi cu un consilier școlar. Mai mult de 1 din 10 elevi nu ar vorbi cu nimeni. (O. N.)