În primele două luni ale anului şcolar, incidenţa violenţei a fost de două ori mai mare în rândul elevilor din ciclul primar faţă de cei de gimnaziu şi de patru ori mai mare comparativ cu adolescenţii,
Învăţământ exclusiv on-line cel puţin până în 8 februarie
Cursurile semestrului I al anului şcolar 2020-2021 se reiau de luni, 11 ianuarie, orele urmând să se desfăşoare exclusiv on-line cel puţin până la data de 8 februarie. Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că ministerul pe care îl conduce îşi doreşte revenirea la cursurile clasice, în şcoli, cât mai repede şi, de aceea, profesorii ar putea fi vaccinaţi cu prioritate. Decizia privind redeschiderea şcolilor va fi luată după consultările cu factorii implicaţi în educaţie şi în urma analizei experţilor privind situaţia epidemiologică din ţara noastră.
Elevii din învăţământul preuniversitar vor reveni la cursuri de luni, 11 ianuarie, semestrul I al anului școlar 2020-2021 continuând până în data de 30 ianuarie, când se intră în vacanţa intersemestrială de o săptămână, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunţat că şcoala se va desfăşura exclusiv on-line până la data de 8 februarie, însă „speranţa şi dorinţa noastră ar fi să organizăm semestrul II într-o manieră clasică”.
Deschiderea şcolilor va fi luată, spune ministrul, după consultarea prealabilă a factorilor implicaţi în educaţie şi, mai ales, a analizei experţilor în ceea ce priveşte situaţia epidemiologică a ţării noastre. Astfel, potrivit unui comunicat al ministerului, săptămâna aceasta vor avea loc „consultări cu reprezentanţii elevilor, studenţilor, părinţilor şi cadrelor didactice pentru a analiza măsurile ce se impun atât în vederea redeschiderii şcolilor, cât şi în ceea ce priveşte compensarea pierderilor suferite de sistemul de educaţie pe parcursul crizei sanitare”. Totodată, „în cursul săptămânii viitoare sunt planificate, de asemenea, consultări cu factorii de decizie din domeniul sănătăţii”, mai precizează sursa citată.
Angajaţii din învăţământ ar putea fi vaccinaţi cu prioritate
Personalul didactic şi auxiliar din învăţământ ar putea fi vaccinat cu prioritate tocmai pentru a facilita deschiderea în condiţii de siguranţă a şcolilor. În acest sens, până la data de 15 ianuarie, inspectoratele şcolare vor transmite ministerului raportări numerice cu „personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic care are disponibilitate de vaccinare anti-COVID”. Astfel de raportări au fost solicitate şi instituţiilor de învăţământ superior. „După ce vom avea aceste elemente, numărul de infectări în urma vacanţei de iarnă şi numărul de persoane din sistemul de învăţământ cu disponibilitate de vaccinare, vom face o analiză cu toţi cei îndrituiţi să se pronunţe şi vom lua o decizie, cel mai probabil, în ultima decadă a lunii ianuarie”, a explicat Cîmpeanu, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, se vor analiza şi măsurile în domeniu adoptate de alte state, precum şi raportările din sistemul de educaţie cu privire la numărul elevilor aflaţi în situaţii de risc din cauza dificultăţilor înregistrate pe parcursul procesului de învăţare-predare on-line.
Reprezentanţii elevilor vor descentralizarea deciziei
Consiliul Naţional al Elevilor şi-a făcut deja publică poziţia, solicitând Ministerului Educaţiei descentralizarea deciziei privind redeschiderea şcolilor în funcţie de rata incidenţei la nivel local şi demararea discuţiilor privind organizarea examenelor naţionale, pentru a avea mai multe scenarii pregătite, astfel încât acestea să se poată desfăşura. „Încă de la suspendarea cursurilor în luna noiembrie, Consiliul Naţional al Elevilor a fost în permanentă legătură cu elevii din întreaga ţară. Majoritatea colegilor noştri ne-au transmis că şcoala on-line este obositoare, ineficientă şi complet nesustenabilă pe termen lung. (...) Solicităm Ministerului Educaţiei să descentralizeze din nou decizia privind redeschiderea unităţilor de învăţământ, în funcţie de rata incidenţei la nivel local, asigurând, în acelaşi timp, materialele sanitare necesare desfăşurării cursurilor în siguranţă”, se arată într-un comunicat al Consiliului Elevilor transmis Agerpres. De asemenea, CNE subliniază că „este absolut imperioasă realizarea unei strategii fezabile de învăţare remedială, pentru a garanta faptul că lacunele pe care mulţi elevi le-au acumulat la începutul pandemiei şi în perioada de învăţare on-line din acest an şcolar nu se vor acutiza, devenind imposibil de acoperit”.
(Oana Nistor)